RABATT för bussresenärer – hela året.

Vi har bestämt oss för att utsträcka tiden för vår rabatt – 20,24% på ordinarie pris – till hela året 2024.

Detta betyder att du har en bra rabatt på veckohyra vid förbokning, när du väljer att åka med tåg och buss upp till oss. Du visar upp biljetten vid incheckning.

Här nedan finns en länk till en reseplanerare, så du får några alternativa resvägar. Välj vägar med enbart buss och tåg för att få vår rabatt.

Varför ska en bussresenär få rabatt?

Rabatten är en del i vårt hållbarhetsarbete. Och idén är på inga sätt ny, eller vår egen. I början av 2000-talet var vi medlemmar i ett ekologiskt ”Bo-på-lantgård” (www.eceat.org) och där var det vanligt att erbjuda en bra rabatt för att sponsra de allmänna transportnäten. Denna idé tar vi nu återigen upp. Det är verkligen på tiden att vi alla drar vårt strå till stacken när det gäller att begränsa turismens miljöpåverkan. Din semesterresa kan alltså stärka lokaltrafiken i vårt område – och det är bra för oss.

Busskuren vid vår parkering uppfördes 1995 men år 2000 slutade bussarna komma hit. Kan vi fånga bussresenärerna genom att ge dem rabatt?
Read More

Josefleden – från Kraddsele till Mo i Rana

”Ryp-Josef” kallades min farfarsfar i Norge. Namnet var passande eftersom han handlade med fångade ripor som valuta under sina handelsfärder mellan hemmet i Ammarnäs och handelshuset Meijer i Mo i Rana.

Hans liv började på födelsegården i Kraddsele under den stora svältens tid. Det fortsatte vid fjällsjön Bertejaure då han blivit hemmansägare. Som handlare i fjällbyn Ammarnäs bytte han namn till Berglund. Den systematiska handeln med Norge formade nästan en mellanriksväg på stranden av Vindelälven – det som nu kallas Vindelvaggileden. Josef lämnade spår även i Krokstrand i Norge och han lärde känna slingrande stigar därifrån ned till Mo i Rana. Den vägen kallas idag för Europaväg 6.

Jag lärde känna mitt kulturarv på en resa. Den började 2007 när en röst i telefonen, på klingande norska, frågade mig om jag ville vara med och göra den svenska texten till en videofilm om min farfarsfar och fick sin fortsättning i ett projekt där vandringsturism i Vindelfjällen skulle få affärerna att blomstra i vår fjällby.

Hur allt detta utvecklade sig berättar jag under en kvällsföreställning, med fika.

En bild av den informatinstavla som finns på norsk sida av Vindelvaggileden.

För att göra en lång historia kort – resan in till kulturarvet tog aldrig slut, men under tiden hann det bli en vandringsled mellan Ammarnäs och Krokstrand. Här på bilden ser ni den norska varianten av informationstavla som beskriver den vandring du kan göra på fina leder och med rejäla övernattningsstugor.

Jag har svårt att tro att allt detta blivit verklighet utan att någon frågat mig, år 2007, om jag ville jobba med en film som aldrig blev av.

Här nedanför kan du även ladda ned hela informationstavlan. På den fick jag i vart fall göra den svenska texten.

Urban Berglund, guide och berättare.

Read More

Från datorskärm till vildmarkscharm

Vi har lärt oss om naturens positiva inverkan på oss människor. Japanerna kallar det för Skogsbad. Men vi har så varierad natur här uppe så vi kallar det för Fjällbad. När du lagt undan mobilen kan du njuta mera av Fjällbadet – kom med på digital detox.

Vem vet vilka möten som kan ske i naturen…

Stäng av mobilen – övning 1.

Följ med guiden till jättegranen som är jordbrukets eget naturreservat. Ta så fram mobilen och stäng av den. Se skärmen bli tyst och svart. Göm så mobilen i fickan och öppna dig för det som redan fanns här på platsen innan du anlände. Gör det bekvämt för dig så att du kan lyssna och se, känna och lukta. Betrakta det du kan bli varse runt om dig. Betrakta dig själv och låt ditt inre komma till ro. Betrakta din egen uppmärksamhet. Låt andningens rytm komma och gå. Låt livet leva.

Var uppmärksam – övning 2.

På vår dialekt finns ett uttryck som heter att ”annvara” något. Det betyder kort och gott att vara uppmärksam på. 

Vem vet vilka möten som kan ske i naturen…

Annvara fågeln som flyger, annvara lövet som hänger i sitt fäste på en gren. Annvara en vindpust, en solstråle och alla de granbarr som ligger här under jätteträdet. Trädet som är jordbruksföretagets eget naturreservat. Jättegranen.

Sitt här med din guide under grenarna i det rum som trädet skapat åt oss under hundratalet år. Lyssna så på guidens anvisningar och sedan på berättelserna om de människor som flyttade hit och bara hade en gran att leva under. Hur de delade utrymmet med sina kreatur, med verktygen och med matvarorna. Hur de bit för bit formade en gård att leva på, byggnader, verksamheter, hushållning, kultur och samarbeten. Hur ett hållbart samhälle föddes.

Annvara dessutom platsen som den är, som ett rum för dig att sitta i. Din uppmärksamhet gör att en kort stund kan upplevas som vore den fylld med närvaro, din närvaro. Och där kan du dela alla upplevelserna samtidigt – vindens ljud, fåglarnas uttryck, vädrets skiftningar och din egen andning. En närvaro du bygger på en bädd av granbarr.

Skogsbad vid foten av fjällen – övning 3.

Digital Detox handlar om att vända sig bort från sin upptagenhet med det digitala livet – för att annvara det som redan fanns där, men som vi inte var medvetna om. Vi tycker att naturen är den bästa platsen att öva sig på detta. Naturen ger dig utrymmet, som  ger dig inrymmet.

Vem vet vilka möten som kan ske i naturen…

Nu fortsätter vi utflykten till någon annan plats där du kan återvinna dig. Det är en guidad tur, som givetvis har en retur, det ser din guide till. På platsen vi valt sitter vi vid elden, lägerelden. Och runt om lägret finns egna gläntor och granar att besöka. Efter några enkla anvisningar väljer du själv att gå åt det väderstreck du valt och hittar en plats som blir din egen – åtminstone för en stund. Ligg ned, sitt ned, stå kvar eller gör en liten slinga att vandra. Ta kontakt med en växt, lyssna till vad den kan lära dig. Stanna upp. Stilla dig. Och låt naturen bada dig.

Övningen avbryts efter en tid och alla samlas kring lägerelden igen. Den som vill delar med sig av något av vad man upplevt och när vi är klara går vi tillbaka. 

Vem vet vilka möten som kan ske i naturen….

Välj därefter en av våra alternativ för att göra flera övningar.

Vi går igenom några av våra förslag med dig. Förslag på enkla turer i vår egen skog, eller dagsturer på Ammarnäs Närleder. Övernattningsturer i Ammarnäsfjällen. Kulturella guidningar på några av besöksmålen i området. Utbildning i hur man förbereder sin egen fjällvandring. Övningar i att meditera, sittande eller stående. Och hur man stillar sig för att tänka på sina anhöriga – en kafékväll med att skriva vykort.

Vi har enkla kojor för dig som vill bo utan elström en tid – där du får bära ved och vatten och leva enkelt.  Det finns också modernare logi där både TV och dusch ingår, men vi utmanar alla att lägga undan datorer och mobiler. Vill du, så kan vi låsa in dem i kassaskåpet en tid. 

Tror du att Digital Detox – DD – kan vara ett innehåll för dig på semestern? 

Vindelåforsens Stugby kan bli ditt basläger för utflykter och guidade turer.

Om du vill veta mera om DD – kontakta oss, Urban Berglund och Christina Öster, via vårt kontaktformulär på denna hemsida, eller ring Urban på 070-6110301 under kontorstid.

Read More

Berättelser i Lappland

  • Har du hört…..
    Christina Öster och Urban Berglund är dina berättare på Bertejaure Gård. De erbjuder guidade turer där den muntliga traditionen är kartan vi följer – och för att ingen ska gå vilse så börjar vi oftast i Kafé Vindelälvan.
  • Vi erbjuder upplevelser – Berättarkvällar, konstvisningar, byavandringar, kulturarv och kafferep. Arrangemanget varierar efter gruppen, vädret, önskemålen och intresseområdet. Med fika eller utan. Du kan boka online om du vill, via vår butik på salver punkt se. Klicka på knappen nedan – även för förfrågningar.

  • BERÄTTARKVÄLLAR I KAFÉ VINDELÄLVANINFO; BOKNING; PRISER
  • ”Blomster-Lotta” och ”Ryp-Josef”, är två livsöden i berättelseform. Följ med på deras färd för att skapa ett hållbart liv. De kan lära oss något. Kom och lyssna så får du veta mera…

  • HEMMANSÄGARNA VID SJÖN
    Guidad tur med båt för nytillkomna gäster vid fiske-campen Bertejaure. Lyssna till berättelserna om de som gått före oss.  Björnbitte Jon Larsen, Anders Jonsson, Ryp-Josef Berglund, Engelbert och Georg – de har alla gjort sina avtryck i historien och de har använt sjöns holmar, uddar, sund och myrar på olika sätt – var och en efter det som var nödvändigt på sin tid.
  • Givetvis får du höra om platserna där man idag kan fånga en fisk.
    Berättelsen ingår i paketpriset för våra fiskepaket.
  • Välkommen till en lokalt producerad upplevelse!
Read More

Visning av SKULPTURUM – även online!

Skulptören Marita Norin formade lera och gips till de konstverk som vi ser i Kafé Vindelälvan och i SKULPTURUM i Ammarnäs.

Marita Norin (1943-2021) var skulptören som gjorde vår svenska tiokrona – och dessutom sexton andra mynt och medaljer. Hon genomförde sjutton uppdrag med offentliga skulpturer vid sjukhus, bibliotek, skolor och äldreboenden. Hon blev Ammarnäsbo år 1993 och skapade två souvenirer för orten – Vindelälvan och Pärbacksgubben. Hennes museum SKULPTURUM är öppet efter bokning via Salver.

Det finns en film som visar en del av allt det som går att uppleva på en guidad visning i SKULPTURUM

Hur kan jag köpa souvenirer av Marita Norin?

Jo, till att börja med finns det en liten gårdsbutik i Kafé Vindelälvan. Där kan du direkt handla både Vindelälvan och Pärbacksgubben när Kaféet är öppet.

Och sedan finns hennes webb-shop på www.skulpturum.se som är öppen dygnet runt. Observera att vi har infört förskottsbetalning där.

Hur kan jag se hennes konst?

Du kan beställa en guidad visning av utställningen, med mig Urban Berglund som din guide. Kombinera gärna detta med bildvisning och berättelser med kaka och bulle i Kafé Vindelälvan så får ni en väldigt fin upplevelse av konsten.

Under pandemin lärde jag mig att sända en guidad tur – med bildvisning – på plattformen Zoom. Pris och innehåll kommer vi överens om i förväg. Så även du som inte kan resa hit, får vara med på en visning.

Lär dig mera om hennes liv och verk på en berättarkväll. Boka in dig så ordnar vi i Kafé Vindelälvan – dessa kulturarrangemang sker i samverkan mellan Sensus studieförbund och Bertejaure Gård

Kan jag köpa hennes konst?

Ja, det kommer att finnas möjlighet till detta senare under 2023. Ta gärna en rundtur på hemsidan www.skulpturum.se under tiden du väntar.

Mejla dina frågor till mig på reception snabela bertejaure punkt se

Välkommen till en konstvisning! Urban Berglund, guide.

Read More

Kafferep – på vårt sätt

Våra kafferep är kultur, fika, upplevelser, musik, historia, berättartradition – och spännande.

Vårt senaste kafferep hade vi den 11 februari 2023, kl 16:00 med tema Tusen och en natt – med persiska kakor, irakisk fudge och baklava.

Nästa kafferep är ännu inte schemalagt och vi har fått en del tips på olika teman att utgå från. Tack för alla era förslag!

Detta är ett KAFFEREP

Vi håller på i ca två timmar (ibland vill ingen gå hem…) och du bokar och betalar din plats i förväg via tjänsten Salver. Vi håller till på kafé Vindelälvan i Ammarnäs, ca 1,5 km norr om Potatisbacken. Under arrangemanget serverar vi sju sorters kakor – alla valda med tanke på temat för kvällen. I samband med förtäringen framför vi sånger, berättelser, sagor och andra äventyr i temats anda.

Några exempel

I oktober 2020 var temat Skogen. Vi sjöng Dan Andersson, berättade sagan om Hur björnen förlorade sin svans samt Vargens ögonfrans. Vi introducerade även den norske författaren och poeten Hans Börli för publiken i Ammarnäs. Naturligtvis bjöds gästerna på sju sorters bakverk till kaffet.

Se ett filmat exempel HÄR

I oktober 2022 (ja det kom ju en pandemi emellan) så hade vi Kafferep med tema Värmland. Vi läste Selma Lagerlöf och Esaias Tegnér, sjöng Sven-Ingvars och Värmlandsvisan, berättade om Morokulien och så åt vi Värmlandstårta – och mycket mer. Förstås på värmländsk dialekt.

Bild på Christina och Urban, dina värdar för Kafferepet
Christina och Urban – dina värdar för Kafferepet

Kommande teman planeras fortlöpande. För dig som bor alltför långt bort, så kan filmade versioner publiceras på vår hemsida och njutas för en mindre avgift.

Vi delar även med oss av vår berättarkonst vid olika arrangemang, som t.ex. Digital Detox och Ammarnäs Berättare och Kulturguiders arrangemang Berättardagarna i Ammarnäs.

Vilka berättelser erbjuder vi? Tryck på knappen för att komma till vår on-line-butik. Välkomna!

Read More

Hus nummer 3 – stort utrymme på liten yta.

Hus nr 3 har gott om plats för dig och de dina. Soffan i allrummet är helt ny och monterad 21 mars 2024! Välkommen att mysa i fjällmiljö!

Här finns även utökad köksutrustning. Stugan är bekvämast för fyra personer – men åtta goda vänner får bra med utrymme. Det kan också vara samlingsstuga om ni är flera generationer som vill hyra in er samtidigt, men i olika hus, hos oss. Under delar av året kan man också hyra även om man bara är en enda person.

Den här stugan ligger i centrum av vår stugby och du parkerar bilen vid ytterdörren. Motorvärmaruttag finns. OBS! Inte för att ladda elbilar. Kommer du med bussen kan vi hämta dig på Busshållplatsen som ligger 2 km från vår stugby. Intill busskuren finns vår lokala butik – så du kan proviantera till självhushållet vid ankomsten.

Vår skog börjar ovanför stugbyn om du vill åka turskidor i obanad terräng. Vi har också – alltid – en egen promenadslinga i skogen för dig som vill få en ostörd vandring in i landskapet. Vintertid är stigen trampad med snöskoter. Se till att ha ordentliga skor på dig.

Under turistsäsong finns i Ammarnäsområdet även pistade skidspår och vandringsleder, slalombacke, tre restauranger, matvaruaffär – ja Ammarnäs har mycket att erbjuda.

Vi rekommenderar även ortens specialiteter från Fjällvilt – renkött när det är som bäst.

Köket är utrustat för självhushåll – husgeråd för åtta personer är standard.

När det gäller mat till självhushållet får du inte glömma våra grötblandningar som heter Bertejauregröt och Vindelälvsgröt. Gröten är mustig, fiberrik och innehåller bara ekologiska råvaror. Du står dig en hel förmiddag på en portion.

På annan plats på denna hemsida kan du se mera om Kafé Vindelälvan – öppettider och sortiment.

För frågor eller för att boka – lämna meddelande via kontaktsidan. ring 0706110301 eller mejla till reception snabela bertejaure punkt se

Välkommen!

Read More

Smesspojken – liten koja stor utsikt

Smesspojken är den lilla kojan med den stora utsikten över Vindelälven i Norra Ammarnäs.
Upplev hösten i vår fina timmerkoja på stranden av Vindelälven.

Här är vår första sommarstuga, kojan pappa byggde 1962 för att vi skulle kunna bo – hemma. Här var hans födelseby, här var han till freds med livet. Här finns nu din möjlighet att uppleva vildmark bara tvåhundra meter från receptionen. Ja, till och med bilen kan följa med till kojan.

Det är enkelt att parkera och läget är avskilt, men ändå nära till allt….

Vindelälven inom synhåll, bilväg inom femtio meter, Kungsleden tjugo meter och receptionen 200 meter.

Kojan är väldigt enkel och samtidigt en exklusiv dröm för de flesta. Du håller värmen med vedspisen, lyser upp kvällsmörkret med stearinljus, lagar maten med gasolköket och hämtar vatten vid receptionen eller direkt i Vindelälven.

Elström saknas helt, men du kan ladda mobilen på kontoret.

Vedspisen murades av min farfar och kaminen har vi satt in på senare år.

Du värmer hela kojan med ved och den hämtar du utanför dörren i ett litet vedhus.

Har du kluvit ved någon gång?

Digital Detox kallar vi det när man använder våra kojor och guidade turer för att vila ut från ett uppkopplat samhälle som stressar oss. Gå med oss på en promenad till natur som vi rekommenderar – som kocken rekommenderar mat på en restaurang. Ladda dina batterier utan ström.

Boka hos oss genom att ringa 0706110301 på kontorstid eller mejla reception snabela bertejaure punkt se. Har du frågor, önskemål eller vill se prislistan så gör du likadant.

Denna koja går att hyra året runt. Husdjur är välkomna.

Välkommen!

Read More

Två fina lägenheter vid skogens rand.

Detta hus är alltid redo för att ta emot en gäst. Om ni har vägarna förbi och behöver logi så kan det löna sig att ringa oss. Kanske är det ledigt, just nu.

Vårt parhus i dagsljus i början av vintern.

Det här inlägget handlar egentligen om hur du kan välja vår lägenhet för en längre vistelse – kanske en vecka med ”fjällbad” kan bli din tillflykt för att ladda batterierna – hur än vädret ser ut.

Ja, ett mysigt boende blir ju bara viktigare om snön yr eller kölden knäpper i stugknuten. Och det är bekvämt att njuta av norrskenet i skogsbrynet och sedan slinka in genom dörren för en varm kopp choklad.

Du kan hyra en lägenhet även som enkelrum om du kommer ensam. Kontakta oss då via /reception at bertejaure punkt se/ för att få enkelrumspris. Ordinarie prislista beställer du på samma sätt.

Vårt parhus i höstmörkret, bekvämt boende nära naturen.

Vårt parhus i stugbyn består av två lägenheter. De är utrustade för ett lyckat självhushåll och det mesta finns redan på plats – eller så får vi ordna. Sängkläder ingår i hyran, du behöver inte ta med lakan och badlakan. Om du tar egen bil finns motorvärmare invid ytterdörren. Wi-Fi finns på området och en TV i stugan.

Det är nära till naturen i vår by. Och vid detta hus börjar skogen inom tio meter, Kungsleden börjar nedanför receptionen och Vindelälven ligger 200 meter bort. Ammarnäs har många dagslånga vandringsleder och kommer bara snön har vi skidspår i alla väderstreck.

Våra egna specialiteter är konstutställning, digital detox, kafé med utflyktskorgar och berättarkvällar.

Välkommen!

Read More

Engelbertskojan – vandra, vila, välordnat.

Du kan vandra Georgsvägen från Norra Ammarnäs och komma fram till Engelbertskojan och skapa ditt basläger här där farfarsfar började sitt jordbruk 1881. Georgsvägen är vår utfartsväg från hemmanet Bertejaure invid sjön med samma namn. Detta är en gammal kulturplats och kojan har gamla anor – de yngsta timmerstockarna i väggarna började växa redan 1715.

Här presenteras kojan – i alla sina delar – kontakta din värd och guide för att veta mera och för att boka.

Engelbertskojan har jag döpt efter min farfar. Han var byasmed och lokal uppfinnare med murning som specialitet. Han har ofta vistats innanför dessa timmerstockar – men då var huset en sommarlagård och självhushållet hans verklighet. När bondesamhället försvann på 1960-talet förvandlades timret från ladugård till en koja för fritidsboende. Det var min far, Georg, som gjorde jobbet.

Sova, värma och äta

Kojan har idag ett enda rum och det finns tre bäddar och en extra säng. Madrass, täcke och kudde finns i varje säng och lakan med badlakan ingår i hyra av logi hos oss. En stor kamin håller värme i huset och på gasolköket lagar du maten – plattan ger 2 kilowatt värme vid full fart så det går fort att koka och steka maten. Husgeråd finns för ett lyckat självhushåll och du hämtar vatten i naturen. Disken sköter du i köksavdelningen.

Ta med dig dina favoritmaträtter eller beställ från vår lokala butik i byn. Ammarnäs Livs har ett brett utbud och med en veckas varsel kan vi packa en kartong med din beställning i förväg. Kontakta din värd/guide.

Hygien

Det finns en utsökt torrtoalett i ved-huset. Den spolar du med sågspån. Där finns också ett tvättfat, men vatten bär du upp själv från sjön. Tvättbaljor finns också på diskbänken i huset. En del gäster tar ett dopp i sjön när ingen ser.

Ventilation och belysning

Stearinljus och värmeljus är ljuskällorna på hösten. På sommaren behöver man inga sådana, men några vill gärna ha gardiner som ger mörker och nattro. Det finns två ventiler i huset som ger frisk luft och sommartid har du ett myggfönster att sätta i ena fönstret så du får svalka.

Det är kaminen som är motorn i ventilationen och när regnet gjort dina kläder våta så hänger du upp dessa i taket och eldar tills allt är torrt igen. Veden ingår i hyran.

Källsortering och miljö

Vi ber alla gäster att ta med sig avfall tillbaka till vår källsortering i vår stugby. Det är viktigt att plast, glas och plåt kommer på rätt ställe i kretsloppet. Om du eldar upp en kartong eller tidning gör inget, men alla plastpåsar eller plastförpackningar är bättre att bära ned till Ammarnäs igen. Vårt företag är din kontakt och mellanhand till kommunens system för återvinning och sortering. Vår hantering ingår i priset för logi.

Sedan 1994 använder vi miljömärkta disk- och rengöringsmedel, mestadels såpa. Utrustning för disk, städning och sophantering finns i stugan.

Säkerhet

Du behöver vara vaken inför att gasol är en fara. Stäng alltid kranen till gasoltuben efter din vistelse, och under tiden du bor hos mig så stänger du säkerhetsbrytaren invid diskbänken varje natt. Det är säkerhet. Gasol ingår i hyran för logi.

Våra kojor har brandvarnare och brandsläckare. Om det börjar brinna så provar du kväva elden med ett täcke eller en filt i första hand och använder släckaren i andra hand. Försök inte vinna över en farlig eld, utan sätt dig och de dina i säkerhet om det krävs. Larma värden och räddningstjänsten.

Mobiltäckning – och kommunikation

Runt Bertejaure finns för det mesta bra mobiltäckning. Minst 4G. I kojan finns också en transistorradio som går på batterier. Väderleksrapporten är aldrig fel att ratta in.

Om din mobiltelefon har en operatör som inte finns i fjällen så köp ett kontantkort innan du kommer hit av en operatör som finns här, tex Telia.

Detta ingår i ett vandringspaket: koja för självhushåll, karta så du hittar dit, lakan och handduk, gasol, ved, kompostförberedande toa, försäkringar och utrymme för tre dagars digital detox.

Köp fiskekort av vårt byalag och av staten via nätet. Jag sänder instruktioner – bara fråga.

För den kulturintresserade kan jag berätta om Ryp-Josef, min farfarsfar. Han började som bonde på platsen och det är hans sommarlagård du bor i.

Begär offert.

Skriv och fråga om tillgänglighet. Vi kan också prata om längre perioder än tre dagar. Ta med böckerna du inte hann läsa eller staffli och färger för målandet.

Kojan står på en ås med utsikt inåt fjällen. Här ser du Ammarfjällmassivet med Sulåive till vänster och Stubebakte till höger.

Välkommen till ett kulturarv på Bertejaure Gård!

Read More