Vindelfjällens Naturreservat kallas området som omger Ammarnäs. Det är kanske Europas största skyddade område. Hela reservatet presenteras på sidan http://www.vindelfjallen.se/

För er som vill vandra i fjällen så finns en karta som beskriver lederna runt Ammarfjällsmassivet. Dessa sköts om av Länsstyrelsen i Västerbottens län och du kan se kartan här:

http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/Leder/Stugor_o_leder_%C3%B6verblick20130627.pdf

För er som vill lära er mera om naturtyper, flora och fauna i området, så finns en väldigt bra utställning i byn i Naturum. Om ni går till denna hemsida – http://www.vindelfjallen.se/naturum/amarnas – så kan ni få reda på nyheter och öppettider. Ett besök i utställningen kostar inget.

Det finns också ett nätverk av ”Närleder” runt ikring Ammarnäs. De beskrivs som ”Dagsturer Ammarnäs” på denna hemsida: http://www.vindelfjallen.se/besokare/statliga-leder-och-narleder

Det finns också en bra karta över Närlederna som du kan köpa på Naturum. Där finns lederna inlagda på ett utsnitt av fjällkartan. Varje led börjar – och slutar – i Ammarnäs.

För dig som kommer till vårt område och bara snabbt vill få en aning om vilka vidder som omger fjällbyn Ammarnäs, så rekommenderar jag två stycken utflykter –  en biltur till sjön Tjulträsk, 8 km västerut från Ammarnäs där man kan fortsätta ut på vattnet i en båttaxi, eller en biltur till rengärdet Biergenis, som ligger en mil norrut från Ammarnäs. På dessa platser får ni snabbt en förståelse för varför man valde att skydda detta område från bland annat vattenkraftsutbyggnad.

För dig som följer med mig på en guidad tur på Georgsvägen så finns det några platser där jag stannar av så att du kan vända dig in mot fjällen och njuta av utsikten. En av platserna ger denna utsikt:

Fjället Gaisatj sett från Georgsvägen en vårdag. Björklöven har inte slagit ut ännu och fjället är fullt av snö. Den här sortens vår kan sträcka sig långt förbi midsommar i almanackan.

Vindelfjällen går bäst att njuta av om du tar gott om tid på dig. Stanna en vecka så har du en chans att få se och uppleva fjällets olika typer och olika väder. Kom till Vindelåforsens Stugby – ditt basläger i Vindelfjällen.