En bild av den informatinstavla som finns på norsk sida av Vindelvaggileden.

”Ryp-Josef” kallades min farfarsfar i Norge. Namnet var passande eftersom han handlade med fångade ripor som valuta under sina handelsfärder mellan hemmet i Ammarnäs och handelshuset Meijer i Mo i Rana.

Hans liv började på födelsegården i Kraddsele under den stora svältens tid. Det fortsatte vid fjällsjön Bertejaure då han blivit hemmansägare. Som handlare i fjällbyn Ammarnäs bytte han namn till Berglund. Den systematiska handeln med Norge formade nästan en mellanriksväg på stranden av Vindelälven – det som nu kallas Vindelvaggileden. Josef lämnade spår även i Krokstrand i Norge och han lärde känna slingrande stigar därifrån ned till Mo i Rana. Den vägen kallas idag för Europaväg 6.

Jag lärde känna mitt kulturarv på en resa. Den började 2007 när en röst i telefonen, på klingande norska, frågade mig om jag ville vara med och göra den svenska texten till en videofilm om min farfarsfar och fick sin fortsättning i ett projekt där vandringsturism i Vindelfjällen skulle få affärerna att blomstra i vår fjällby.

Hur allt detta utvecklade sig berättar jag under en kvällsföreställning, med fika.

En bild av den informatinstavla som finns på norsk sida av Vindelvaggileden.

För att göra en lång historia kort – resan in till kulturarvet tog aldrig slut, men under tiden hann det bli en vandringsled mellan Ammarnäs och Krokstrand. Här på bilden ser ni den norska varianten av informationstavla som beskriver den vandring du kan göra på fina leder och med rejäla övernattningsstugor.

Jag har svårt att tro att allt detta blivit verklighet utan att någon frågat mig, år 2007, om jag ville jobba med en film som aldrig blev av.

Här nedanför kan du även ladda ned hela informationstavlan. På den fick jag i vart fall göra den svenska texten.

Urban Berglund, guide och berättare.

About The Author: baAdmin

Jag är dramapedagogen som flyttade hem till fjällen och nu bygger upp Bertejaure Gård tillsammans med Christina Öster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.