Många är de forskare som kommit fram till att frukosten troligen är det viktigaste målet på dagen. ”Att hoppa över frukosten är som att köra en motor utan bensin”, har man ju hört ofta.

Mitt hjärta klappar för mat med kvalitet.

Jag tycker att frukosten är viktig – så viktig att jag vill göra den själv och använda de bästa råvarorna för att ge godaste smaken, högsta näringsvärdet och en lång mättnad.

Därför började jag flinga spannmål i en handdriven kvarn: havre, råg och dinkel. Jag provade olika sorter, olika blandningar, olika mått av varje ingrediens. Sedan bad jag vänner och bekanta att smaka. Några sa:


”Den godaste gröt jag ätit.”

”Fantastiskt, man håller sig mätt till lunch.”

”Den här gröten är beroendeframkallade!”


Det kändes naturligtvis härligt och därför vill jag att fler ska få njuta av den.

Bertejauregröt och Vindelälvsgröt

Jag flingar fortfarande grynen själv och rostar solrosfröna i gjutjärnsgryta för bästa kvalitet. Dessutom plockar vi fjällkvanne och nässlor som vi torkar och kryddar blandningarna med. Havren, rågen och dinkeln är alla KRAV-odlade i Sverige för bästa kvalitet. Företaget finns i Ammarnäs, på Bertejaure Gård.

Både Bertejauregröt och Vindelälvsgröt är certifierade Mathantverk av Eldrimner

Bertejauregröt innehåller nakenhavre och svedjeråg med rostade solrosfrön, linfrön och är kryddad med handplockad fjällkvanne. En påse innehåller 650 gr. (ca 13 portioner)

Vindelälvsgröt innehåller havre, råg och dinkel med rostade solrosfrön, linfrön och är kryddad med handplockade nässlor. En påse innehåller 650 gr. (ca 13 portioner)

Gröten finns att köpa på Ammarnäs Livs, Princessbageriet i Sorsele, Gårdshem i Umeå, Matstudio S20 i Örnsköldsvik, Danielssons Ko & Co i Avasjö, Strömmens Gårdsmejeri i Ånge samt hos Malin i Ratan.

Du kan också beställa direkt av oss genom att skicka ett mejl till christina (snabel-a) bertejaure punkt se. Du betalar via Swish eller bankgiro. Grötblandningarna kostar 100 kr styck. Frakt tillkommer.