Många är de forskare som kommit fram till att frukosten troligen är det viktigaste målet på dagen. ”Att hoppa över frukosten är som att köra en motor utan bensin”, har man ju hört ofta.

Mitt hjärta klappar för mat med kvalitet.

Jag tycker att frukosten är viktig – så viktig att jag vill göra den själv och använda de bästa råvarorna för att ge godaste smaken, högsta näringsvärdet och en lång mättnad.

Därför började jag flinga spannmål i en handdriven kvarn: havre, råg och dinkel. Jag provade olika sorter, olika blandningar, olika mått av varje ingrediens. Sedan bad jag vänner och bekanta att smaka. Några sa:


”Den godaste gröt jag ätit.”

”Fantastiskt, man håller sig mätt till lunch.”

”Den här gröten är beroendeframkallade!”


Det kändes naturligtvis härligt och därför vill jag att fler ska få njuta av den.

Bertejauregröt och Vindelälvsgröt

Jag flingar fortfarande grynen själv och rostar solrosfröna i gjutjärnsgryta för bästa kvalitet. Dessutom plockar vi fjällkvanne och nässlor som vi torkar och kryddar blandningarna med. Havren, rågen och dinkeln är alla KRAV-odlade i Sverige för bästa kvalitet. Företaget finns i Ammarnäs, på Bertejaure Gård.

Både Bertejauregröt och Vindelälvsgröt är certifierade Mathantverk av Eldrimner

Bertejauregröt innehåller nakenhavre och svedjeråg med rostade solrosfrön, linfrön och är kryddad med handplockad fjällkvanne. En påse innehåller 650 gr. (ca 13 portioner)

Vindelälvsgröt innehåller havre, råg och dinkel med rostade solrosfrön, linfrön och är kryddad med handplockade nässlor. En påse innehåller 650 gr. (ca 13 portioner)

Gröten finns att köpa på Ammarnäs Livs, Princessbageriet i Sorsele, HJ Arjeplog Produkter, Gårdshem i Umeå, Matstudio S20 i Örnsköldsvik, Danielssons Ko & Co i Avasjö, Strömmens Gårdsmejeri i Ånge, Björlanda gård i Torslanda samt hos Malin i Ratan. Från 30 januari 2021 finns vi hos Jeuthes bageri och saluhall i Norsjö.


Du kan också beställa via den här länken på Inlandsmat. Du betalar via Swish eller bankgiro. Frakt tillkommer.

Katarina Wahlström i en kanot.
I mitt yrke som lärare i hem- och konsumentkunskap så sprider jag kunskapen om hur viktigt det är att äta rätt. Det innebär att få tre ordentliga huvudmål på en dag vilket gör att frukosten är en viktig del. När man äter gröt får man i sig bra kolhydrater och fibrer som gör att du håller dig mätt länge. Fjällfrös gröt innehåller ekologiska livsmedel vilket gör att du får en hälsosam frukost och även bidrar till miljöns återväxt.
När jag äter gröten så blundar jag och tankarna far då iväg till fjällets ro. Varje tugga innehåller rena ingredienser som bidrar till din hälsa. Du känner smaken av fjällkvanne i den ena sorten och nässlor i den andra. Det är bara att njuta av en underbar frukost.
Katarina Wahlström, Umeå