Börja din dag med en hälsosam frukost – upptäck våra goda blandningar av gröt!

Energiboostande frukost för en aktiv dag framför dig

Jag tycker att frukosten är viktig – så viktig att jag vill göra den själv. Jag använder de allra bästa råvarorna för att få fram godaste smaken, högsta näringsvärdet och så förstås att hålla sig mätt fram till lunch.

Därför började jag att flinga spannmål i en handdriven kvarn: havre, råg och dinkel. Jag provade olika sorter, olika blandningar, olika mått av varje ingrediens. Jag bad vänner och bekanta att smaka. Några sa:
– ”Den godaste gröt jag ätit.”
– ”Fantastisk gröt, man håller sig ju mätt till lunch.”
– ”Den här gröten är beroendeframkallade!”

Det kändes naturligtvis härligt och därför vill jag ge fler möjligheten att få njuta av den.

Bertejauregröt och Vindelälvsgröt

Jag flingar fortfarande grynen själv – fast nu förstås i en större kvarn – och rostar solroskärnorna i gjutjärnsgryta för bästa smaken. Sommartid plockar vi fjällkvanne och brännässlor som vi torkar och kryddar blandningarna med. Havren, rågen och dinkeln är alla KRAV-odlade i Sverige för bästa kvalitet. Vårt företag finns i Ammarnäs, på Bertejaure Gård, vid Vindelfjällens fot.

Hur man kokar gröten? Enkelt, man tar 1 dl grötblandning till 2 dl vatten för en portion. Kanske lite salt. Blandar i en kastrull och kokar sakta på spisen i ca 10 minuter. Du kan också blanda ner lite annat gott – sånt som du tycker om. Det kan vara bitar av fikon, äpple eller dadlar. Kanske lite psylliumfrön om din mage behöver extra hjälp. I Umeå äter man gröten med hjortronsylt och mjölk. Här i Ammarnäs med kanel. Och så finns de dem som äter den med filmjölk…

Certifierade Mathantverk av Eldrimner

Bertejauregröt innehåller nakenhavre och svedjeråg med rostade solroskärnor, hela linfrön och är kryddad med handplockad fjällkvanne. En påse innehåller 650 gr. (ca 13 portioner)

Vindelälvsgröt innehåller nakenhavre, svedjeråg och dinkel med rostade solroskärnor, hela linfrön och är kryddad med handplockade nässlor. En påse innehåller 650 gr. (ca 13 portioner)

Var kan jag köpa gröten?

Gröten finns att köpa på:
– Ammarnäs Livs
– Prinsessbageriet i Sorsele
– Gårdshem på Utopiagallerian i Umeå
– Burträsk Saluhall
– Matverket i Skellefteå
– Matverket i Norsjö
– Lapland Deli i Storuman
– Stora COOP Storheden i Luleå – NOAH-hyllorna
– Stora COOP Piteå – NOAH-hyllorna
– ICA Kvantum Piteå – NOAH-hyllorna
Malin i Ratan gårdsbutik och webbshop.

Dessutom deltar vi också i mån av tid på rekoringarna i Umeå, Skellefteå och Piteå. Där säljer vi även 2kg förpackningar.

Har du ingen återförsäljare i närheten, kan du köpa påsar via Malin i Ratans webshop.
Du kan även kontakta oss: Vårt kontaktformulär

Katarina Wahlström i en kanot.
I mitt yrke som lärare i hem- och konsumentkunskap så sprider jag kunskapen om hur viktigt det är att äta rätt. Det innebär att få tre ordentliga huvudmål på en dag vilket gör att frukosten är en viktig del. När man äter gröt får man i sig bra kolhydrater och fibrer som gör att du håller dig mätt länge. Fjällfrös gröt innehåller dessutom ekologiska livsmedel vilket gör att du får en hälsosam frukost och även bidrar till miljöns återväxt.
När jag äter gröten så blundar jag och tankarna far då iväg till fjällets ro. Varje tugga innehåller rena ingredienser som också bidrar till din hälsa. Du känner smaken av fjällkvanne i den ena sorten och nässlor i den andra. Återigen, det är bara att njuta av en underbar frukost.
Katarina Wahlström, Umeå