Vindelåforsens Stugby 2020

Hej, jag heter Urban Berglund och är ägare och ansvarig för Vindelåforsens Stugby sedan 1990. Jag har varit med om trettio år av turism och delar idag verksamheten med Christina Öster,  kafévärd, guide och berättare. Det är till oss du vänder dig när det handlar om logi, mat och information.

Med anledning av Covid 19

Vi håller öppet som vanligt, men med extra uppmärksamhet på gästers och anställdas trygghet.
Vi följer utvecklingen och lyssnar hela tiden till myndigheternas råd och rekommendationer. Du som gäst ska känna dig trygg och väl omhändertagen när du besöker eller bor hos oss.
Stugor
För dig som bor i stuga  innebär det att du har en helt egen boendeyta. Vi städar alla stugor mellan varje gäst.  Vi låter stugorna stå tomma ett dygn mellan bokningarna.
Kafé
Byggnaden tar emot 20 gäster och det är gott om plats inomhus.  Vi har tolv platser utomhus framför huset och många platser uppe på vår grillplats bakom Kaféet. Vi erbjuder ”Take-away” av fikabröd och smörgås, samt att du kan boka fika till din utflykt – färdigpackad ryggsäck med kylmöjlighet.
Vi uppmanar alla som besöker oss, både gäster och personal, att vara noga med att tvätta händerna ofta. Det finns handtvål i alla våra toaletter och handsprit på två väl synliga platser i kaféet.
Personal
Vi är extra noggranna med vår handhygien. Personalen stannar hemma vid förkylning med halsont, feber eller hosta, även vid lindrigare symptom. Vi håller rekommenderat avstånd från kollegor och gäster.

Med anledning av hållbarhet

Vårt företag började arbeta med hållbar turism 1994 och genomförde ett medvetet program inom nätverket ECEAT från 2001 och framåt.  Jag har arbetat systematiskt sedan 2003 och 2019 blev vi första företaget i Ammarnäs med märkningen ”Västerbotten Experience”. 

Hållbarhet är en hjärtefråga och något vi arbetar med systematiskt, varje år. Fråga mig om ni vill veta hur det går till.

Historik 1980 – 2020

Vindelåforsens Stugby byggdes 1978-80 av Georg Berglund som ett återbruksprojekt. Han köpte väggar och tak från företaget Gullringshus i Byske och pusslade av bitarna ihop nio stugor. Stugbyn öppnade  lagom till sportlovet , vecka 10, år 1980.

1983 byggdes parhuset vid skogsbrynet där vi än idag har två lägenheter att hyra. Samma år började Georg bygga på en vedeldad bastu samtidigt som han utvecklade kojorna vid sjön Bertejaure.

1990 kom jag själv in i bilden, tillsammans med konstnären Marita Norin, och 1996-97 byggde vi Kulturhuset Kärlekens Tröskloge, en lokal för viktiga möten i en åttakantig loge från 1881. Idag är det här som Kaféet håller till. 1998 föddes SKULPTURUM  i ett av uthyrningshusen och 2005 blev även en av stugorna ateljé. Under flera år erbjöd vi ”konst och logi” som ett eget tema.

Ja, företaget har varit under omvandling och bland annat försvann, år 1993, den vedeldade bastun en kväll när en gäst från Tornedalen eldade med egen björkved. På den platsen där vår första bastu gick upp i rök står nu vår moderna bastu från januari 1994.

Stamkunderna har varit vår kärna…

Några av våra gäster har varit med under alla dessa fyrtio år. De bodde i en stuga som barn och återvänder i vuxen ålder för att njuta av områdets friluftsliv. Företaget vilar alltså på trygga traditioner och har varit i familjens ägo sedan starten.

…och kanske har vi något för dig, idag?

Vindelåforsens Stugby erbjuder idag fem hus där varje hus har två sovrum, kök, toalett med dusch och ett stort vardagsrum. 4-8 bäddar i varje stuga.

Här finns även två lägenheter i vårt parhus vid randen av skogen. Du bor väldigt avskilt även om receptionen bara är ett stenkast bort.

Vill du bo närmare naturen finns det två mycket enkla timmerkojor på stranden av Vindelälven. Den ena är vår sommarstuga som pappa gjorde 1961, innan han bestämt sig för att flytta hem till Ammarnäs igen. Det är en mysig koja med vedeldning och gasolkök för dig som vill bo väldigt rustikt och anspråkslöst nära naturen. Givetvis är kojan utrustad för självhushåll och ger dig gott om plats att vila ut efter äventyr och upptäcktsfärder.

Basläger

Vindelåforsens Stugby erbjuder dig ett basläger under din vistelse i Vindelfjällen. Våra boenden är utrustade för mat och logi på egen hand.  Kök och porslin finns. Sovrummen har täcken och kuddar – och lakan ingår i hyran sedan 1 mars 2020. Här finns även en bastu för våra gäster, en grillplats med ved och området är försett med Wi-Fi .

Du kan höra Vindelåforsen, den del av Vindelälven som flyter närmast företaget. Där kan du fiska efter harr, öring och kanadaröding.  När älven frusit på vintern är den skoterled – ja det är Kungsleden som passerar genom byn. Många andra skoterspår går vintertid i alla riktningar och vi har vandringsleder med vänliga dagsturer för sommarens upptäcktsfärder.

Fiskecamp

Fiskecampen vid sjön Bertejaure passar väldigt bra för de som uppskattar äventyret och vill njuta naturen i goda vänners sällskap. Här ingår roddbåten, den guidade turen, kojan för ditt självhushåll och berättelserna om platsen i priset för ditt fiskepaket. Kojorna har grillplatser med tillgång till ved – alla vill äta utomhus numera. Vid stranden finns också den vedeldade bastun.

Kafé och kultur och guidning

Urban Berglund är din berättarguide. På hans program finns guidad visning av konstmuseet Skulpturum och/eller kulturhuset, den åttkantiga Kärlekens Tröskloge. Du kan också boka guidad tur till Blomster-Lottas trädgård, höra berättelsen om handelsmannen Ryp-Josef eller gå på byavandring till Ammarnäs kyrka, Lapplatsen och Potatisbacken.

Logotypen för Vindelåforsens Stugby är en design av Marita Norin, den svenska konstnären som gjorde tiokronan, guldpengen du har i börsen.

Välkommen till Vindelåforsens Stugby!