Vindelåforsens Stugby 2022

Hej, jag heter Urban Berglund och är ägare och ansvarig för Vindelåforsens Stugby sedan 1990. Jag har varit med om trettioett år av turism och delar idag verksamheten med Christina Öster,  kafévärd, guide och berättare. Det är till oss två du vänder dig när det handlar om logi, mat och information.

Med anledning av hållbarhet

Vårt företag började arbeta med hållbar turism före 1994 och genomförde ett medvetet program inom nätverket ECEAT från 2001 och framåt. Jag läste ”Miljöledning för småföretag” och fördjupade mina kunskaper 2001. Vi har arbetat systematiskt i företaget sedan 2003 och 2019 blev vi första företaget i Ammarnäs med märkningen ”Västerbotten Experience”. 

sigillet för hållbar turism i vårt område
Ansvarsfull turism ska byggas lokalt – och trots det är standarden global. VX sigillet tilldelas den som följer kriterier från GSTC det globala organet för hållbar turism.

Hållbarhet är en hjärtefråga och något vi arbetar med systematiskt, varje år. Att hyra en stuga för självhushåll är en del i hållbar utveckling hos oss:

Historik 1980 – 2020

Vindelåforsens Stugby byggdes 1978-80 av Georg Berglund för att visa sin födelseby vad hans kraft kunde åstadkomma. Han köpte väggar och tak från företaget Gullringshus i Byske och pusslade av bitarna ihop nio stugor. Stugbyn var alltså ett återvinningsprojekt, långt före sin tid, och företaget öppnade  lagom till sportlovet , vecka 10, år 1980.

1983 byggdes parhuset vid skogsbrynet där vi än idag har två lägenheter att hyra. Samma år började Georg bygga på en vedeldad bastu samtidigt som han utvecklade kojorna vid sjön Bertejaure.

1990 kom jag själv in i bilden, tillsammans med konstnären Marita Norin, och 1996-97 byggde vi Kulturhuset Kärlekens Tröskloge, en lokal för viktiga möten i en åttkantig loge från 1881. Idag är det här som Kaféet håller till.

1998 föddes SKULPTURUM  i ett av uthyrningshusen och 2005 blev även en av stugorna ateljé. Under flera år erbjöd vi ”konst och logi” som ett eget tema. Det märktes att Marita var konstnär.

Än idag värnar vi om kreativiteten, för kulturen vidare och hedrar nybyggarnas odlargärning. Och vi har börjat om med att vara en ”Gård”. Det är jordbruket som är första steget i samhällets näringskedja. Det är genom naturbruk som hela samhället får kraft att utvecklas. Turismen är bara en del av Gården som helhet, och vi erbjuder några av de bästa delarna till besökare – Fiskecampen vid sjön Bertejaure och Kafé Vindelälvan är unika miljöer för dig att uppleva.

Historien om Vindelåforsens Stugby är berättelsen om hur familjen kunde flytta hem tack vare turismen och hur återerövringen av odling och mathantverk blev hållbar utveckling på platsen vi kallar Bertejaure Gård.

Stamkunderna har varit vår kärna…

Några av våra gäster har varit återkommande gäster under alla dessa fyrtio år. De bodde i en stuga som barn och återvänder nu i vuxen ålder för att njuta av områdets friluftsliv. Gårdens turism vilar alltså på trygga traditioner och har varit i familjens ägo sedan starten.

…och kanske har vi något för dig, idag?

Vindelåforsens Stugby använder sig av bokning utan digitala mellanhänder. Du kontaktar oss på mejl via vårt kontaktformulär – se fliken ”kontakt” – eller på telefon 070-6110301 under kontorstid på vardagar.

Stugbyn erbjuder idag ett hus med två sovrum, kök, toalett med dusch och ett stort vardagsrum. 8 bäddar i stugan.

Här finns även två lägenheter i vårt parhus vid randen av skogen. Du bor väldigt avskilt även om receptionen bara är ett stenkast bort. 2-6 bäddar i lägenheterna.

Vill du bo närmare naturen finns det en mycket enkel timmerkoja på stranden av Vindelälven. Den är vår sommarstuga som pappa gjorde 1961, innan han bestämt sig för att flytta hem till Ammarnäs igen. Det är en mysig koja med vedeldning och gasolkök för dig som vill bo väldigt rustikt och anspråkslöst nära naturen. Givetvis är kojan utrustad för självhushåll och ger dig gott om plats att vila ut efter äventyr och upptäcktsfärder.

Basläger

Vindelåforsens Stugby i Ammarnäs erbjuder dig ett basläger under din vistelse i Vindelfjällen. Våra boenden är utrustade för mat och logi på egen hand.  Kök och porslin finns. Sovrummen har täcken och kuddar – och lakan ingår i hyran sedan 1 mars 2020. Här finns även en bastu för våra gäster, en grillplats med ved och området är försett med Wi-Fi .

Du kan höra Vindelåforsen, den del av Vindelälven som flyter närmast företaget. Där kan du fiska efter harr, öring och kanadaröding.  När älven frusit på vintern är den skoterled – ja det är Kungsleden som passerar genom byn. Många andra skoterspår går vintertid i alla riktningar och vi har vandringsleder med vänliga dagsturer för sommarens upptäcktsfärder.

Fiskecamp

Fiskecampen vid sjön Bertejaure passar väldigt bra för de som uppskattar äventyret och vill njuta naturen i goda vänners sällskap. Här ingår roddbåten, den guidade turen, kojan för ditt självhushåll och berättelserna om platsen i priset för ditt fiskepaket. Kojorna har grillplatser med tillgång till ved – alla vill äta utomhus numera. Vid stranden finns också den vedeldade bastun.

Kafé och kultur och guidning

Christina Öster och Urban Berglund är certifierade nationella guider inom Sveguide.

Boka guidad visning av konstmuseet Skulpturum och/eller kulturhuset, den åttkantiga Kärlekens Tröskloge. Du kan också boka guidad tur till Blomster-Lottas trädgård, höra berättelsen om handelsmannen Ryp-Josef eller gå på byavandring till Ammarnäs kyrka, Lapplatsen och Potatisbacken.

Logotypen för Vindelåforsens Stugby är en design av Marita Norin, den svenska konstnären som gjorde tiokronan, guldpengen du har i börsen.

Med anledning av Covid 19

När jag skriver detta i januari 2022 så utgår jag från att alla vet att viruset förändrar sig och det gör också de restriktioner som vi har att följa inom besöksnäringen.

VI ANPASSAR OSS EFTER RÅDANDE RESTRIKTIONER – det gäller både inom Kafé, guidade turer och logi.

Oftast håller vi avståndet med hjälp av mobilen och sms – ring eller skicka ett meddelande så tar vi hand om dina önskemål på det sätt som vi kommer överens om.

Vi kan dessutom mötas utomhus och då kan vi samtala om vad det är som behöver göras.

Håll kontakten med oss – men håll avstånd och visa alla i vårt företag den hänsyn som situationen kräver. Vi gör detsamma för er!

Välkommen till Vindelåforsens Stugby!