Vindelåforsens Stugby 2021

Hej, jag heter Urban Berglund och är ägare och ansvarig för Vindelåforsens Stugby sedan 1990. Jag har varit med om trettio år av turism och delar idag verksamheten med Christina Öster,  kafévärd, guide och berättare. Det är till oss två du vänder dig när det handlar om logi, mat och information.

Med anledning av Covid 19

Vi håller öppet även om ingenting är som vanligt.  Vi har extra fokus på gästers och anställdas trygghet.
Vi följer utvecklingen och lyssnar till myndigheternas råd och rekommendationer. Du som är gäst ska känna dig trygg och väl omhändertagen när du besöker eller bor hos oss.
 
Stugor
Du som bor i hus, koja eller lägenhet hos oss har en helt egen boendeyta.
Du bokar via eposten eller telefon. Vi kommunicerar därefter via mejl eller sms.
Din nyckel finns vid dörren i en nyckelbox dit du får koden via sms. Du betalar via betallänk i mobilen eller via mejlen. Du ställer dina frågor och får dina svar via sms eller via mejl.
Vi kan dessutom mötas utomhus, vid behov, för att lösa frågor du får under din vistelse.
Vi städar givetvis extra i alla stugor mellan varje gäst.  Vi låter stugan stå tom ett dygn mellan bokningarna.
Ytor och handtag städas med fönsterputs och torkduk innan ny gäst får checka in.
 
Kafé
Byggnaden tar emot 24 gäster men under begränsningarna tar vi bara emot 8 gäster inomhus.  Vi har sommartid tolv platser utomhus framför huset och många platser uppe på vår grillplats bakom Kaféet.
 
Vi erbjuder under pandemin ”Take-away” av fikabröd och smörgås. Du kan också beställa godsaker ur vårt sortiment. Se på facebook @vindelaforsen.
 
För dig som bokat ”Digital Detox” kan vi packa färdiga smörgåsar, kaffe i termos och ditt favorit-go-fika i en specialryggsäck med kylmöjlighet. Även för andra gäster i mån av tillgång.
 
Vi uppmanar alla som besöker oss att vara noga med att tvätta händerna. Det finns handtvål i alla våra toaletter och handsprit för kunderna i pumpflaska på två väl synliga platser i kaféet.
 
Personal
Vi som jobbar här är extra noggranna med vår handhygien. Vi stannar hemma vid förkylning med halsont, feber eller hosta, även vid lindrigare symptom. Detta gäller också tillfällig personal.

Med anledning av hållbarhet

Vårt företag började arbeta med hållbar turism före 1994 och genomförde ett medvetet program inom nätverket ECEAT från 2001 och framåt. Vi har arbetat systematiskt sedan 2003 och 2019 blev vi första företaget i Ammarnäs med märkningen ”Västerbotten Experience”. 

sigillet för hållbar turism i vårt område
Ansvarsfull turism ska byggas lokalt – och trots det är standarden global. VX sigillet får du när du följt kriterier från GSTC det globala organet för hållbar turism.

Hållbarhet är en hjärtefråga och något vi arbetar med systematiskt, varje år. Att hyra en stuga för självhushåll är en del i hållbar utveckling hos oss:

Historik 1980 – 2020

Vindelåforsens Stugby byggdes 1978-80 av Georg Berglund för att visa sin födelseby vad hans kraft kunde åstadkomma. Han köpte väggar och tak från företaget Gullringshus i Byske och pusslade av bitarna ihop nio stugor. Stugbyn var alltså ett återvinningsprojekt, långt före sin tid, och företaget öppnade  lagom till sportlovet , vecka 10, år 1980.

1983 byggdes parhuset vid skogsbrynet där vi än idag har två lägenheter att hyra. Samma år började Georg bygga på en vedeldad bastu samtidigt som han utvecklade kojorna vid sjön Bertejaure.

1990 kom jag själv in i bilden, tillsammans med konstnären Marita Norin, och 1996-97 byggde vi Kulturhuset Kärlekens Tröskloge, en lokal för viktiga möten i en åttkantig loge från 1881. Idag är det här som Kaféet håller till.

1998 föddes SKULPTURUM  i ett av uthyrningshusen och 2005 blev även en av stugorna ateljé. Under flera år erbjöd vi ”konst och logi” som ett eget tema.

Vi representerar Nybyggarkulturen och kreativiteten. Vi värnar om hållbarheten och värdskapet. Vi är riktigt stolta över Fiskecampen vid sjön Bertejaure och för kulturhuset Kärlekens Tröskloge som idag ger en unik miljö åt Kafé Vindelälvan.

Våra kunder uppskattar att våra erbjudanden är trygga och välordnade. Vi värnar om en unik plats på Jorden, vi kallar den Bertejaure Gård.

Stamkunderna har varit vår kärna…

Några av våra gäster har varit med under alla dessa fyrtio år. De bodde i en stuga som barn och återvänder i vuxen ålder för att njuta av områdets friluftsliv. Företaget vilar alltså på trygga traditioner och har varit i familjens ägo sedan starten.

…och kanske har vi något för dig, idag?

Vindelåforsens Stugby använder sig av bokning utan digitala mellanhänder. Du kontaktar oss på mejl via vårt kontaktformulär – se fliken ”kontakt” – eller på telefon under kontorstid på vardagar.

Företaget erbjuder idag fem hus där varje hus har två sovrum, kök, toalett med dusch och ett stort vardagsrum. 4-8 bäddar i varje stuga.

Här finns även två lägenheter i vårt parhus vid randen av skogen. Du bor väldigt avskilt även om receptionen bara är ett stenkast bort. 2-6 bäddar i lägenheterna.

Vill du bo närmare naturen finns det två mycket enkla timmerkojor på stranden av Vindelälven. Den ena är vår sommarstuga som pappa gjorde 1961, innan han bestämt sig för att flytta hem till Ammarnäs igen. Det är en mysig koja med vedeldning och gasolkök för dig som vill bo väldigt rustikt och anspråkslöst nära naturen. Givetvis är kojan utrustad för självhushåll och ger dig gott om plats att vila ut efter äventyr och upptäcktsfärder.

Basläger

Vindelåforsens Stugby i Ammarnäs erbjuder dig ett basläger under din vistelse i Vindelfjällen. Våra boenden är utrustade för mat och logi på egen hand.  Kök och porslin finns. Sovrummen har täcken och kuddar – och lakan ingår i hyran sedan 1 mars 2020. Här finns även en bastu för våra gäster, en grillplats med ved och området är försett med Wi-Fi .

Du kan höra Vindelåforsen, den del av Vindelälven som flyter närmast företaget. Där kan du fiska efter harr, öring och kanadaröding.  När älven frusit på vintern är den skoterled – ja det är Kungsleden som passerar genom byn. Många andra skoterspår går vintertid i alla riktningar och vi har vandringsleder med vänliga dagsturer för sommarens upptäcktsfärder.

Fiskecamp

Fiskecampen vid sjön Bertejaure passar väldigt bra för de som uppskattar äventyret och vill njuta naturen i goda vänners sällskap. Här ingår roddbåten, den guidade turen, kojan för ditt självhushåll och berättelserna om platsen i priset för ditt fiskepaket. Kojorna har grillplatser med tillgång till ved – alla vill äta utomhus numera. Vid stranden finns också den vedeldade bastun.

Kafé och kultur och guidning

Christina Öster och Urban Berglund är berättarguider.

Boka guidad visning av konstmuseet Skulpturum och/eller kulturhuset, den åttkantiga Kärlekens Tröskloge. Du kan också boka guidad tur till Blomster-Lottas trädgård, höra berättelsen om handelsmannen Ryp-Josef eller gå på byavandring till Ammarnäs kyrka, Lapplatsen och Potatisbacken.

Logotypen för Vindelåforsens Stugby är en design av Marita Norin, den svenska konstnären som gjorde tiokronan, guldpengen du har i börsen.

Välkommen till Vindelåforsens Stugby!