Vindelåforsen är ett landmärke som också gett sitt namn åt företaget. Vi hör forsen hela året, nästan. Vindelälven, som går förbi nedanför våra hus sätter sin prägel på landskapet – och det kan du få syn på ännu bättre om du öppnar det bifogade flygfotografiet i pdf-format. Det finns en pratbubbla mitt i bilden och den kommer från de hus som utgör Vindelåforsens Stugby. Klicka på länken nedan:

  Air View 2010

För den som kommer med bil och bara ser det som finns vid vägen så kan vårt läge invid vatten komma som en överraskning. Och för den som söker fiskevatten i vår närhet så är den överraskningen väldigt angenäm. Många av våra gäster fiskar i Vindelälven och gör sina första kast på semestern i vår fors.

Några vandrare kanske kommer över landsvägsbron på kvällen eller natten. På sommaren är det ljust dygnet runt så då kan man se vattnet i

Vindelåforsen en natt i juli – solen går ner i norr.

solljuset även om klockan närmar sig midnatt. När du hör – eller ser – Vindelåforsen så vet du att du är nära vårt företag.

En grupp gäster från Finland kom åkande på vattnet nedför forsen i kajaker. Det verkade helt livsfarligt, men efter att de visat mig filmer från andra vattenfall som de firat sin semester i så förstod jag att den här forsen inte var någon konst – för dem.

Andra besöker forsen som en dagsutflykt och man kan sätta sig på klipporna en solig dag och låta bruset rensa huvudet från alla tankar. En termos med kaffe är också fint att ha.

Vattnet är som sagt rikt på fisk och du får lära dig mera om du besöker sidan för vår lokala fiskevårdsförening – http://ammarnasfvo.se/ 

För dig som fortsätter älven nedströms så finns mera fiske i Kraddsele – http://kraddselefiske.se/

 

Vintertid är Vindelälven en skoterled som går från Vännäsby till Ammarnäs. Här i byn korsar Vindelälvsleden Kungsleden och byn är en korsväg för skoterleder åt flera håll. Du kan lära dig mycket om skoterlederna i vårt område om du besöker sidan för Spår och Leder: http://ammarnasleder.se/  

Sommartid kan man vandra längs Vindelälven och uppströms Ammarnäs ta in på Vindelvaggileden som tar dig ända till Norge och orten Krokstrand vid Europavägen E6 åtta mil norr om Mo i Rana. Leden är preparerad för dig som vill ha korta dagsturer och som vill bo i hus och slippa bära på tält. Under ett EU-projekt gjordes även en fotoinventering som du kan titta på. Den kommer från sidan för Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare (AGVV): https://ammarnasguide.files.wordpress.com/2014/03/bildspel-vindelvaggileden.pdf

Landsvägsbron över Vindelåforsen är idag gjord av betong – den gamla bron var en konstruktion som var gjord till stor del av trä – bjälkar och plankor. När min farfar tog på sig att riva den gamla bron för att ge plats åt den nya, så tog han tillvara allt virke och gjorde sig ett båthus. Det står fortfarande kvar invid älven och jag kan ta med dig dit på en berättarafton invid vattnet. Då får du veta mera om min farfar och hans livsöde och äventyr.

Vindelälven är en upplevelse på många sätt. Konstnären Marita Norin gjorde 2001 en symbol för den fritt flytande älven – Vindelälvan. Det var ett projekt för kvinnligt företagande i Sorsele som beställde symbolen och de ville även att den skulle handla om kvinnligt företagande. Marita gjorde en liten skulptur i gips och projektledarna blev överlyckliga. Många trodde att detta skulle bli en symbol för Sorsele Kommun, men så blev inte. Istället gjorde Marita, år 2003 ett silversmycke där bilden på skulpturen finns. Den präglades på Myntverket i Eskilstuna och hon säljer souveniren på sin hemsida.  

Vindelälvan i silver, är ett smycke du kan bära om halsen – eller ge bort som present.