Vi är en Västerbotten Experience. Det betyder att du erbjuds genuina upplevelser av Västerbottens kultur och natur när du besöker oss. Företaget fick sigillet 2019, men hållbarheten började långt tidigare och är en fråga med djupa rötter.

Var ska man börja? Är det föreläsningarna om ”Zen och ekosofi” med pater Bernard Durel som var början? Var det när jag sålde Björn Gillbergs tidning Miljö och Framtid på 1970-talet? Eller när jag läste ”Miljöledning för småföretag” på Universitetet? Började det när Sorsele kommun blev en eko-kommun? Hände det när miljöinspektören Erik Sundqvist gav alla föreningar pengar till sin kassa om de gjorde en studiecirkel i miljövård? Kanske började det när mamma och pappa tog med mig ut i en skogsbacke om våren på utflykt med kaffekokning – en söndag för mera än sextio år sedan?

Ja, var börjar miljöengagemanget – och var tar hållbarheten vid?

1990 insåg jag vad ett ekologiskt diskmedel var för någonting. 1991 tog jag över stugbyn och tio år senare var elförbrukningen halverad.1994 började vi med källsortering. 1996 deltog vi i ett projekt i tre år för att lära oss eko-turism från grunden. 2002 blev jag ansvarig för kvalitetssystemet i den ideella föreningen ECEAT Sverige – sedan dess gör jag årliga uppföljningar enligt den mall vi tog fram. 2003 gick jag en kurs för ansvarsfull fisketurism hos Hushållnings-sällskapet och införde fångstbegränsningar på våra fiskekort.

Kanske att miljöengagemanget kommer med kunskapen och att hållbarheten börjar först när man låter sina insikter styra förändringen.

Som en Västerbotten Experience bygger vi vår verksamhet
på hållbarhet – med västerbottnisk livsstil och
gästvänlighet i fokus.  Håll utkik efter sigillet när du är på semester.

När du funderar över en hållbar semester så kan du få hjälp att beräkna din klimatpåverkan via denna nyöppnade tjänst på nätet: (öppnas i ny flik)

Lär känna Bertejaure Gård – ett basläger för utflykter i Vindelfjällens Naturreservat. Läs mera om oss genom att klicka på knappen:

På gården arbetar vi med Jord- och skogsbruk inklusive mathantverk, med kaféverksamhet, bo på lantgård och fiskecamp. Här finns en konstutställning samt egna kulturarrangemang och dessutom guidade turer med muntligt berättande som specialitet.

Urban svarar på 070-6110301 under kontorstid.

About The Author: baAdmin

Jag är dramapedagogen som flyttade hem till fjällen och nu bygger upp Bertejaure Gård tillsammans med Christina Öster.