Från datorskärm till vildmarkscharm

Vi har lärt oss om naturens positiva inverkan på oss människor. Japanerna kallar det för Skogsbad. Men vi har så varierad natur här uppe så vi kallar det för Fjällbad. När du lagt undan mobilen kan du njuta mera av Fjällbadet – kom med på digital detox.

Vem vet vilka möten som kan ske i naturen…

Stäng av mobilen – övning 1.

Följ med guiden till jättegranen som är jordbrukets eget naturreservat. Ta så fram mobilen och stäng av den. Se skärmen bli tyst och svart. Göm så mobilen i fickan och öppna dig för det som redan fanns här på platsen innan du anlände. Gör det bekvämt för dig så att du kan lyssna och se, känna och lukta. Betrakta det du kan bli varse runt om dig. Betrakta dig själv och låt ditt inre komma till ro. Betrakta din egen uppmärksamhet. Låt andningens rytm komma och gå. Låt livet leva.

Var uppmärksam – övning 2.

På vår dialekt finns ett uttryck som heter att ”annvara” något. Det betyder kort och gott att vara uppmärksam på. 

Vem vet vilka möten som kan ske i naturen…

Annvara fågeln som flyger, annvara lövet som hänger i sitt fäste på en gren. Annvara en vindpust, en solstråle och alla de granbarr som ligger här under jätteträdet. Trädet som är jordbruksföretagets eget naturreservat. Jättegranen.

Sitt här med din guide under grenarna i det rum som trädet skapat åt oss under hundratalet år. Lyssna så på guidens anvisningar och sedan på berättelserna om de människor som flyttade hit och bara hade en gran att leva under. Hur de delade utrymmet med sina kreatur, med verktygen och med matvarorna. Hur de bit för bit formade en gård att leva på, byggnader, verksamheter, hushållning, kultur och samarbeten. Hur ett hållbart samhälle föddes.

Annvara dessutom platsen som den är, som ett rum för dig att sitta i. Din uppmärksamhet gör att en kort stund kan upplevas som vore den fylld med närvaro, din närvaro. Och där kan du dela alla upplevelserna samtidigt – vindens ljud, fåglarnas uttryck, vädrets skiftningar och din egen andning. En närvaro du bygger på en bädd av granbarr.

Skogsbad vid foten av fjällen – övning 3.

Digital Detox handlar om att vända sig bort från sin upptagenhet med det digitala livet – för att annvara det som redan fanns där, men som vi inte var medvetna om. Vi tycker att naturen är den bästa platsen att öva sig på detta. Naturen ger dig utrymmet, som  ger dig inrymmet.

Vem vet vilka möten som kan ske i naturen…

Nu fortsätter vi utflykten till någon annan plats där du kan återvinna dig. Det är en guidad tur, som givetvis har en retur, det ser din guide till. På platsen vi valt sitter vi vid elden, lägerelden. Och runt om lägret finns egna gläntor och granar att besöka. Efter några enkla anvisningar väljer du själv att gå åt det väderstreck du valt och hittar en plats som blir din egen – åtminstone för en stund. Ligg ned, sitt ned, stå kvar eller gör en liten slinga att vandra. Ta kontakt med en växt, lyssna till vad den kan lära dig. Stanna upp. Stilla dig. Och låt naturen bada dig.

Övningen avbryts efter en tid och alla samlas kring lägerelden igen. Den som vill delar med sig av något av vad man upplevt och när vi är klara går vi tillbaka. 

Vem vet vilka möten som kan ske i naturen….

Välj därefter en av våra alternativ för att göra flera övningar.

Vi går igenom några av våra förslag med dig. Förslag på enkla turer i vår egen skog, eller dagsturer på Ammarnäs Närleder. Övernattningsturer i Ammarnäsfjällen. Kulturella guidningar på några av besöksmålen i området. Utbildning i hur man förbereder sin egen fjällvandring. Övningar i att meditera, sittande eller stående. Och hur man stillar sig för att tänka på sina anhöriga – en kafékväll med att skriva vykort.

Vi har enkla kojor för dig som vill bo utan elström en tid – där du får bära ved och vatten och leva enkelt.  Det finns också modernare logi där både TV och dusch ingår, men vi utmanar alla att lägga undan datorer och mobiler. Vill du, så kan vi låsa in dem i kassaskåpet en tid. 

Tror du att Digital Detox – DD – kan vara ett innehåll för dig på semestern? 

Vindelåforsens Stugby kan bli ditt basläger för utflykter och guidade turer.

Om du vill veta mera om DD – kontakta oss, Urban Berglund och Christina Öster, via vårt kontaktformulär på denna hemsida, eller ring Urban på 070-6110301 under kontorstid.

Read More

Berättelser hos oss – en meny.

 • HEMMANSÄGARNA VID SJÖN
  Guidad tur med båt för nytillkomna gäster vid fiskekampen Bertejaure med berättelserna om de som gått före oss.  Björnbitte Jon Larsen, Anders Jonsson, Ryp-Josef Berglund, Engelbert och Georg har alla gjort sina avtryck i historien och de har använt sjöns holmar, uddar, sund och myrar på olika sätt – var och en efter det som var nödvändigt på sin tid. Givetvis får du höra om platserna där man idag kan fånga en fisk.
  Berättelsen ingår i paketpriset för våra fiskepaket. Kan bokas som en exklusiv kulturexkursion, eller berättarkväll.
 • JOSEFLEDEN
  Berättelsen om Ryp-Josefs liv och hur Vindelälven uppströms Ammarnäs blev en handelsväg mellan Ammarnäs och Mo i Rana. Norgefararnas väg från 1892 kallas idag Vindelvaggileden och erbjuder en fin naturupplevelse invid Vindelälven, med övernattningskojor på bekvämt promenadavstånd.
  Berättelsen är ett inslag i paketet – ”Josefleden” – som spinner vidare på Norgefararens liv och verk. Med mat och logi, med bastu och bildspel.
  Du kan också boka som berättarkväll.
 • BLOMSTERLOTTA
  Berättarguidning av Blomsterlottas trädgård i Ammarnäs. Lotta, som blev änka 1930, byggde upp en märkvärdig anläggning under sin livstid med upptill 2000 olika arter av blommor och träd. Hur var hennes liv? Vad kostade det henne att bygga ett besöksmål? Och vilken roll hade sonen Alfred, som brevväxlade med hela världen och skaffade fröer åt sin mor. Mannen som lärde sig 121 språk under sitt liv.
  Hör berättelsen på plats, eller som berättarkväll.
 • ASLAK
  Berättelsen om Aslak Partapuoli, uppfinnaren. Han var en av samerna som blev tvångsförflyttad, från Karesuando där man talade Nordsamiska och Finska, till Ammarnäs där man talade Sydsamiska, Umesamiska och Svenska. Uppfinnaren som lärde sig tyska genom tekniska tidningar, experimenterade med radiosändningar på fjället redan 1940 och som när han flyttade till Stockholm, lärde Radiotjänst att sätta ihop de importerade, tyska, TV-kamerorna. Aslak som byggde ett sameviste i Huddinge och ägnade trettio år av sitt liv att värna om en fristad för samer som varit tvungna att flytta till storstan.
  Berättarkväll med bildvisning och fika.
 • POTATISBACKEN
  Berättelsen om Potatisbacken och hur Ammarnäsborna lärde sig att odla potatis i en moränkulle i växtzon åtta. Hur den viktiga överlevnaden och bygdens utveckling fick en bra framåtrörelse genom ett barns lek med sättpotatis.  Givetvis också några ord om fjällbyn Ammarnäs och bygdens historia.
  Guidning på plats, eller berättarkväll med bildvisning.
 • SKULPTÖREN
  Det är i Ammarnäs som originalet till vår Tiokrona finns. Skulptören Marita Norin flyttade hit 1993 och 1997 öppnade hon SKULPTURUM som idag är hennes Museum – femtio kvadratmeter med femtio år av skulptur, teckning och författande. Här föddes Vindelälvan 2001 och Pärbacksgubben 2004, souvenirer för bygden. Här presenteras Maritas sjutton offentliga utsmyckningar och sjutton egna mynt och medaljer – däribland tiokronan.
  Guidning i utställningen kan kombineras med berättelser, bildspel och fika, till en oförglömlig berättarkväll.
 • AMMARNÄS KYRKA MED KYRKOGÅRD
  Din guide Christina Öster träffar dig vid Ammarnäs kyrka för att berätta om både den nuvarande och den tidigare kyrkan. Vi gör också en promenad på kyrkogården och stannar till vid några utvalda gravplatser. Guidningen tar ca en timme. Minst två deltagare. Bokas via: https://salver.se/org/7CPGMT11/event/808
 • INFO; BOKNING; PRISER
  Berättarkväll, berättarguidning eller guidade turer genomförs i samverkan med SENSUS Studieförbund av Vindelåforsens Stugby och Urban Berglund, auktoriserad Sverigeguide inom Sveguide och dramapedagog RAD.
  Du kan boka din tur genom att ringa, mejla eller göra ett besök på platsen. Minimum fyra deltagare.
  Priser: från 195 kr för en vuxen på berättarkväll med fika. Grupprabatt, familjerabatt eller barnrabatt förekommer.
Read More

Guidad konstvisning – även online!

Konstnären Marita Norin formade leran till konstverken som vi ser i logen och i SKULPTURUM.

Hur kan jag köpa souvenirer av Marita Norin?

Jo, till att börja med finns det en liten gårdsbutik i Kafé Vindelälvan. Där kan du direkt handla både Vindelälvan och Pärbacksgubben när Kaféet är öppet.

Och sedan finns hennes webb-shop på www.skulpturum.se som är öppen dygnet runt. Observera att vi har infört förskottsbetalning där.

Hur kan jag se hennes konst?

Du kan beställa en guidad visning av utställningen, med mig Urban Berglund som din guide. Kombinera gärna detta med bildvisning och berättelser med kaka och bulle i Kafé Vindelälvan så får ni en väldigt fin upplevelse av konsten.

Nu, under pandemin, kan du också beställa en guidad tur – med bildvisning – som jag genomför på plattformen Zoom. Pris och innehåll kommer vi överens om i förväg.

Lär dig mera om hennes liv och verk – dessa kulturarrangemang sker i samverkan mellan Sensus studieförbund och Vindelåforsens Stugby

Kan jag köpa hennes konst?

Ja, det finns möjlighet till detta. Kontakta mig så får vi se om vi gör en rundtur via Zoom eller om du kommer hit i egen person. Betalning sker i förväg. Frakt och emballage tillkommer, men du får veta i förväg vad det kostar.

Mejla dina frågor till reception snabela bertejaure punkt se

Read More

Kafferep – på vårt sätt

Våra kafferep är kultur, fika, upplevelser, musik, historia, berättartradition och spännande.

Vårt nästa kafferep har vi den 11 februari 2023, kl 16:00 med tema Tusen och en natt.

Vi håller på i ca två timmar (ibland vill ingen gå hem…) och du bokar och betalar din plats i förväg via bokningsappen Salver (https://salver.se/app/search/65.9576281/16.2101657/11). Vi håller till på kafé Vindelälvan i Ammarnäs, ca 1,5 km norr om Potatisbacken.

Varje kafferep har ett tema, i oktober 2020 var temat Skogen. Vi sjöng Dan Andersson, berättade sagan om Hur björnen förlorade sin svans samt Vargens ögonfrans. Vi introducerade även den norska författaren och poeten Hans Börli för publiken i Ammarnäs. Naturligtvis bjöds gästerna på sju sorters bakverk till kaffet. Se ett exempel HÄR

I oktober 2022 (ja det kom ju en pandemi emellan) så hade vi Kafferep med tema Värmland. Vi läste Selma Lagerlöf och Esaias Tegnér, sjöng Sven-Ingvars och Värmlandsvisan, berättade om Morokulien och så åt vi Värmlandstårta – och mycket mer. Förstås på värmländsk dialekt.

Bild på Christina och Urban, dina värdar för Kafferepet
Christina och Urban – dina värdar för Kafferepet

Kommande teman planeras fortlöpande. För dig som bor alltför långt bort, så kan filmade versioner publiceras på vår hemsida och njutas för en mindre avgift.

Vi delar även med oss av vår berättarkonst vid olika arrangemang, som t.ex. Digital Detox och AGVVs festival Berättardagarna i Ammarnäs.

Read More

Pippistugan – stort utrymme på liten yta.

Pippistugan har gott om plats och utökad köksutrustning. Den passar bäst för fyra personer – men åtta goda vänner får bra med utrymme. Det kan också vara samlingsstuga om ni är flera generationer som vill hyra in er samtidigt, men i olika hus, hos oss. Under delar av året kan man också hyra även om man bara är en enda person.

Pippistugan ligger i centrum av vår stugby och du parkerar bilen vid ytterdörren. Motorvärmaruttag finns. Kommer du med bussen kan vi hämta dig på Busshållplatsen som ligger 2 km från vår stugby. Intill busskuren finns vår lokala butik – så du kan proviantera till självhushållet vid ankomsten.

Vår skog börjar ovanför stugbyn om du vill åka turskidor i obanad terräng. Vi har också – alltid – en egen promenadslinga i skogen för dig som vill få en ostörd vandring in i landskapet. Vintertid är stigen trampad med snöskoter. Se till att ha ordentliga skor på dig.

Under turistsäsong finns i Ammarnäsområdet även pistade skidspår och vandringsleder, slalombacke, tre restauranger, matvaruaffär – ja Ammarnäs har mycket att erbjuda.

Stugan är förberedd för självhushåll. Spis, micro, kaffebryggare, vattenkokare, litet frysskåp och kylskåp. Här kan du laga mat åt hela släkten eller lära dig att tillaga ortens specialiteter av ren, älg och fjällfisk.

Köket är utrustat för självhushåll och vill du hitta lokala specialiteter kontaktar du oss.

När det gäller mat till självhushållet får du inte glömma våra grötblandningar som heter Bertejauregröt och Vindelälvsgröt. Gröten är mustig, fiberrik och innehåller bara ekologiska råvaror. Du står dig en hel förmiddag på en portion.

På annan plats på denna hemsida kan du se mera om Kafé Vindelälvan och öppettider och sortiment. Även take-away serveras.

För frågor eller för att boka – lämna meddelande via kontaktsidan. ring 0706110301 eller mejla till reception snabela bertejaure punkt se

Välkommen!

Read More

Smesspojken – liten koja stor utsikt

Smesspojken är den lilla kojan med den stora utsikten över Vindelälven i Norra Ammarnäs.
Upplev hösten i vår fina timmerkoja på stranden av Vindelälven.

Här är vår första sommarstuga, kojan pappa byggde 1962 för att vi skulle kunna bo – hemma. Här var hans födelseby, här var han till freds med livet. Här finns nu din möjlighet att uppleva vildmark bara tvåhundra meter från receptionen. Ja, till och med bilen kan följa med till kojan.

Det är enkelt att parkera och läget är avskilt, men ändå nära till allt….

Vindelälven inom synhåll, bilväg inom femtio meter, Kungsleden tjugo meter och receptionen 200 meter.

Kojan är väldigt enkel och samtidigt en exklusiv dröm för de flesta. Du håller värmen med vedspisen, lyser upp kvällsmörkret med stearinljus, lagar maten med gasolköket och hämtar vatten vid receptionen eller direkt i Vindelälven.

Elström saknas helt, men du kan ladda mobilen på kontoret.

Vedspisen murades av min farfar och kaminen har vi satt in på senare år.

Du värmer hela kojan med ved och den hämtar du utanför dörren i ett litet vedhus.

Har du kluvit ved någon gång?

Digital Detox kallar vi det när man använder våra kojor och guidade turer för att vila ut från ett uppkopplat samhälle som stressar oss. Gå med oss på en promenad till natur som vi rekommenderar – som kocken rekommenderar mat på en restaurang. Ladda dina batterier utan ström.

Boka hos oss genom att ringa 0706110301 på kontorstid eller mejla reception snabela bertejaure punkt se. Har du frågor, önskemål eller vill se prislistan så gör du likadant.

Denna koja går att hyra året runt. Husdjur är välkomna.

Välkommen!

Read More

Två fina lägenheter vid skogens rand.

Detta hus är alltid redo för att ta emot en gäst. Om ni har vägarna förbi och behöver logi så kan det löna sig att ringa oss. Kanske är det ledigt, just nu.

Vårt parhus i dagsljus i början av vintern.

Det här inlägget handlar egentligen om hur du kan välja vår lägenhet för en längre vistelse – kanske en vecka med ”fjällbad” kan bli din tillflykt för att ladda batterierna – hur än vädret ser ut.

Ja, ett mysigt boende blir ju bara viktigare om snön yr eller kölden knäpper i stugknuten. Och det är bekvämt att njuta av norrskenet i skogsbrynet och sedan slinka in genom dörren för en varm kopp choklad.

Du kan hyra en lägenhet även som enkelrum om du kommer ensam. Kontakta oss då via /reception at bertejaure punkt se/ för att få enkelrumspris. Ordinarie prislista beställer du på samma sätt.

Vårt parhus i höstmörkret, bekvämt boende nära naturen.

Vårt parhus i stugbyn består av två lägenheter. De är utrustade för ett lyckat självhushåll och det mesta finns redan på plats – eller så får vi ordna. Sängkläder ingår i hyran, du behöver inte ta med lakan och badlakan. Om du tar egen bil finns motorvärmare invid ytterdörren. Wi-Fi finns på området och en TV i stugan.

Det är nära till naturen i vår by. Och vid detta hus börjar skogen inom tio meter, Kungsleden börjar nedanför receptionen och Vindelälven ligger 200 meter bort. Ammarnäs har många dagslånga vandringsleder och kommer bara snön har vi skidspår i alla väderstreck.

Våra egna specialiteter är konstutställning, digital detox, kafé med utflyktskorgar och berättarkvällar.

Välkommen!

Read More

Engelbertskojan – vandra, vila, välordnat.

Du kan vandra Georgsvägen från Norra Ammarnäs och komma fram till Engelbertskojan och skapa ditt basläger här där farfarsfar började sitt jordbruk 1881. Georgsvägen är vår utfartsväg från hemmanet Bertejaure invid sjön med samma namn. Detta är en gammal kulturplats och kojan har gamla anor – de yngsta timmerstockarna i väggarna började växa redan 1715.

Här presenteras kojan – i alla sina delar – kontakta din värd och guide för att veta mera och för att boka.

Engelbertskojan har jag döpt efter min farfar. Han var byasmed och lokal uppfinnare med murning som specialitet. Han har ofta vistats innanför dessa timmerstockar – men då var huset en sommarlagård och självhushållet hans verklighet. När bondesamhället försvann på 1960-talet förvandlades timret från ladugård till en koja för fritidsboende. Det var min far, Georg, som gjorde jobbet.

Sova, värma och äta

Kojan har idag ett enda rum och det finns tre bäddar och en extra säng. Madrass, täcke och kudde finns i varje säng och lakan med badlakan ingår i hyra av logi hos oss. En stor kamin håller värme i huset och på gasolköket lagar du maten – plattan ger 2 kilowatt värme vid full fart så det går fort att koka och steka maten. Husgeråd finns för ett lyckat självhushåll och du hämtar vatten i naturen. Disken sköter du i köksavdelningen.

Ta med dig dina favoritmaträtter eller beställ från vår lokala butik i byn. Ammarnäs Livs har ett brett utbud och med en veckas varsel kan vi packa en kartong med din beställning i förväg. Kontakta din värd/guide.

Hygien

Det finns en utsökt torrtoalett i ved-huset. Den spolar du med sågspån. Där finns också ett tvättfat, men vatten bär du upp själv från sjön. Tvättbaljor finns också på diskbänken i huset. En del gäster tar ett dopp i sjön när ingen ser.

Ventilation och belysning

Stearinljus och värmeljus är ljuskällorna på hösten. På sommaren behöver man inga sådana, men några vill gärna ha gardiner som ger mörker och nattro. Det finns två ventiler i huset som ger frisk luft och sommartid har du ett myggfönster att sätta i ena fönstret så du får svalka.

Det är kaminen som är motorn i ventilationen och när regnet gjort dina kläder våta så hänger du upp dessa i taket och eldar tills allt är torrt igen. Veden ingår i hyran.

Källsortering och miljö

Vi ber alla gäster att ta med sig avfall tillbaka till vår källsortering i vår stugby. Det är viktigt att plast, glas och plåt kommer på rätt ställe i kretsloppet. Om du eldar upp en kartong eller tidning gör inget, men alla plastpåsar eller plastförpackningar är bättre att bära ned till Ammarnäs igen. Vårt företag är din kontakt och mellanhand till kommunens system för återvinning och sortering. Vår hantering ingår i priset för logi.

Sedan 1994 använder vi miljömärkta disk- och rengöringsmedel, mestadels såpa. Utrustning för disk, städning och sophantering finns i stugan.

Säkerhet

Du behöver vara vaken inför att gasol är en fara. Stäng alltid kranen till gasoltuben efter din vistelse, och under tiden du bor hos mig så stänger du säkerhetsbrytaren invid diskbänken varje natt. Det är säkerhet. Gasol ingår i hyran för logi.

Våra kojor har brandvarnare och brandsläckare. Om det börjar brinna så provar du kväva elden med ett täcke eller en filt i första hand och använder släckaren i andra hand. Försök inte vinna över en farlig eld, utan sätt dig och de dina i säkerhet om det krävs. Larma värden och räddningstjänsten.

Mobiltäckning – och kommunikation

Runt Bertejaure finns för det mesta bra mobiltäckning. Minst 4G. I kojan finns också en transistorradio som går på batterier. Väderleksrapporten är aldrig fel att ratta in.

Om din mobiltelefon har en operatör som inte finns i fjällen så köp ett kontantkort innan du kommer hit av en operatör som finns här, tex Telia.

Detta ingår i ett vandringspaket: koja för självhushåll, karta så du hittar dit, lakan och handduk, gasol, ved, kompostförberedande toa, försäkringar och utrymme för tre dagars digital detox.

För dig som köper ett fiskepaket ingår fiskekort på statens vatten och fiskekort på byalagets vatten. Sommartid finns roddbåt och flytvästar.

För den kulturintresserade ingår boken ”Ryp-Josef” som berättar om personen som började som bonde på platsen år 1881.

Prisexempel: från 650 kr/dygn och person. (vid tre personer) Begär offert.

Skriv och fråga om tillgänglighet. Vi kan också prata om längre perioder än tre dagar. Ta med böckerna du inte hann läsa eller staffli och färger för målandet.

Kojan står på en ås med utsikt inåt fjällen. Här ser du Ammarfjällmassivet med Sulåive till vänster och Stubebakte till höger.

Välkommen till ett kulturarv på Bertejaure Gård!

Read More