Berättelser hos oss – en meny.

 • HEMMANSÄGARNA VID SJÖN
  Guidad tur med båt för nytillkomna gäster vid fiskekampen Bertejaure med berättelserna om de som gått före oss.  Björnbitte Jon Larsen, Anders Jonsson, Ryp-Josef Berglund, Engelbert och Georg har alla gjort sina avtryck i historien och de har använt sjöns holmar, uddar, sund och myrar på olika sätt – var och en efter det som var nödvändigt på sin tid. Givetvis får du höra om platserna där man idag kan fånga en fisk.
  Berättelsen ingår i paketpriset för våra fiskepaket. Kan bokas som en exklusiv kulturexkursion, eller berättarkväll.
 • JOSEFLEDEN
  Berättelsen om Ryp-Josefs liv och hur Vindelälven uppströms Ammarnäs blev en handelsväg mellan Ammarnäs och Mo i Rana. Norgefararnas väg från 1892 kallas idag Vindelvaggileden och erbjuder en fin naturupplevelse invid Vindelälven, med övernattningskojor på bekvämt promenadavstånd.
  Berättelsen är ett inslag i paketet – ”Josefleden” – som spinner vidare på Norgefararens liv och verk. Med mat och logi, med bastu och bildspel.
  Du kan också boka som berättarkväll.
 • BLOMSTERLOTTA
  Berättarguidning av Blomsterlottas trädgård i Ammarnäs. Lotta, som blev änka 1930, byggde upp en märkvärdig anläggning under sin livstid med upptill 2000 olika arter av blommor och träd. Hur var hennes liv? Vad kostade det henne att bygga ett besöksmål? Och vilken roll hade sonen Alfred, som brevväxlade med hela världen och skaffade fröer åt sin mor. Mannen som lärde sig 121 språk under sitt liv.
  Hör berättelsen på plats, eller som berättarkväll.
 • ASLAK
  Berättelsen om Aslak Partapuoli, uppfinnaren. Han var en av samerna som blev tvångsförflyttad, från Karesuando där man talade Nordsamiska och Finska, till Ammarnäs där man talade Sydsamiska, Umesamiska och Svenska. Uppfinnaren som lärde sig tyska genom tekniska tidningar, experimenterade med radiosändningar på fjället redan 1940 och som när han flyttade till Stockholm, lärde Radiotjänst att sätta ihop de importerade, tyska, TV-kamerorna. Aslak som byggde ett sameviste i Huddinge och ägnade trettio år av sitt liv att värna om en fristad för samer som varit tvungna att flytta till storstan.
  Berättarkväll med bildvisning och fika.
 • POTATISBACKEN
  Berättelsen om Potatisbacken och hur Ammarnäsborna lärde sig att odla potatis i en moränkulle i växtzon åtta. Hur den viktiga överlevnaden och bygdens utveckling fick en bra framåtrörelse genom ett barns lek med sättpotatis.  Givetvis också några ord om fjällbyn Ammarnäs och bygdens historia.
  Guidning på plats, eller berättarkväll med bildvisning.
 • SKULPTÖREN
  Det är i Ammarnäs som originalet till vår Tiokrona finns. Skulptören Marita Norin flyttade hit 1993 och 1997 öppnade hon SKULPTURUM som idag är hennes Museum – femtio kvadratmeter med femtio år av skulptur, teckning och författande. Här föddes Vindelälvan 2001 och Pärbacksgubben 2004, souvenirer för bygden. Här presenteras Maritas sjutton offentliga utsmyckningar och sjutton egna mynt och medaljer – däribland tiokronan.
  Guidning i utställningen kan kombineras med berättelser, bildspel och fika, till en oförglömlig berättarkväll.
 • AMMARNÄS KYRKA MED KYRKOGÅRD
  Din guide Christina Öster träffar dig vid Ammarnäs kyrka för att berätta om både den nuvarande och den tidigare kyrkan. Vi gör också en promenad på kyrkogården och stannar till vid några utvalda gravplatser. Guidningen tar ca en timme. Minst två deltagare. Bokas via: https://salver.se/org/7CPGMT11/event/808
 • INFO; BOKNING; PRISER
  Berättarkväll, berättarguidning eller guidade turer genomförs i samverkan med SENSUS Studieförbund av Vindelåforsens Stugby och Urban Berglund, auktoriserad Sverigeguide inom Sveguide och dramapedagog RAD.
  Du kan boka din tur genom att ringa, mejla eller göra ett besök på platsen. Minimum fyra deltagare.
  Priser: från 195 kr för en vuxen på berättarkväll med fika. Grupprabatt, familjerabatt eller barnrabatt förekommer.
Read More

Guidad konstvisning – även online!

Konstnären Marita Norin formade leran till konstverken som vi ser i logen och i SKULPTURUM.

Hur kan jag köpa souvenirer av Marita Norin?

Jo, till att börja med finns det en liten gårdsbutik i Kafé Vindelälvan. Där kan du direkt handla både Vindelälvan och Pärbacksgubben när Kaféet är öppet.

Och sedan finns hennes webb-shop på www.skulpturum.se som är öppen dygnet runt. Observera att vi har infört förskottsbetalning där.

Hur kan jag se hennes konst?

Du kan beställa en guidad visning av utställningen, med mig Urban Berglund som din guide. Kombinera gärna detta med bildvisning och berättelser med kaka och bulle i Kafé Vindelälvan så får ni en väldigt fin upplevelse av konsten.

Nu, under pandemin, kan du också beställa en guidad tur – med bildvisning – som jag genomför på plattformen Zoom. Pris och innehåll kommer vi överens om i förväg.

Lär dig mera om hennes liv och verk – dessa kulturarrangemang sker i samverkan mellan Sensus studieförbund och Vindelåforsens Stugby

Kan jag köpa hennes konst?

Ja, det finns möjlighet till detta. Kontakta mig så får vi se om vi gör en rundtur via Zoom eller om du kommer hit i egen person. Betalning sker i förväg. Frakt och emballage tillkommer, men du får veta i förväg vad det kostar.

Mejla dina frågor till reception snabela bertejaure punkt se

Read More

Kafferep – på vårt sätt

Våra kafferep är kultur, fika, upplevelser, musik, historia, berättartradition och spännande.

Vårt nästa kafferep har vi den 11 februari 2023, kl 16:00 med tema Tusen och en natt.

Vi håller på i ca två timmar (ibland vill ingen gå hem…) och du bokar och betalar din plats i förväg via bokningsappen Salver (https://salver.se/app/search/65.9576281/16.2101657/11). Vi håller till på kafé Vindelälvan i Ammarnäs, ca 1,5 km norr om Potatisbacken.

Varje kafferep har ett tema, i oktober 2020 var temat Skogen. Vi sjöng Dan Andersson, berättade sagan om Hur björnen förlorade sin svans samt Vargens ögonfrans. Vi introducerade även den norska författaren och poeten Hans Börli för publiken i Ammarnäs. Naturligtvis bjöds gästerna på sju sorters bakverk till kaffet. Se ett exempel HÄR

I oktober 2022 (ja det kom ju en pandemi emellan) så hade vi Kafferep med tema Värmland. Vi läste Selma Lagerlöf och Esaias Tegnér, sjöng Sven-Ingvars och Värmlandsvisan, berättade om Morokulien och så åt vi Värmlandstårta – och mycket mer. Förstås på värmländsk dialekt.

Bild på Christina och Urban, dina värdar för Kafferepet
Christina och Urban – dina värdar för Kafferepet

Kommande teman planeras fortlöpande. För dig som bor alltför långt bort, så kan filmade versioner publiceras på vår hemsida och njutas för en mindre avgift.

Vi delar även med oss av vår berättarkonst vid olika arrangemang, som t.ex. Digital Detox och AGVVs festival Berättardagarna i Ammarnäs.

Read More

Engelbertskojan – vandra, vila, välordnat.

Du kan vandra Georgsvägen från Norra Ammarnäs och komma fram till Engelbertskojan och skapa ditt basläger här där farfarsfar började sitt jordbruk 1881. Georgsvägen är vår utfartsväg från hemmanet Bertejaure invid sjön med samma namn. Detta är en gammal kulturplats och kojan har gamla anor – de yngsta timmerstockarna i väggarna började växa redan 1715.

Här presenteras kojan – i alla sina delar – kontakta din värd och guide för att veta mera och för att boka.

Engelbertskojan har jag döpt efter min farfar. Han var byasmed och lokal uppfinnare med murning som specialitet. Han har ofta vistats innanför dessa timmerstockar – men då var huset en sommarlagård och självhushållet hans verklighet. När bondesamhället försvann på 1960-talet förvandlades timret från ladugård till en koja för fritidsboende. Det var min far, Georg, som gjorde jobbet.

Sova, värma och äta

Kojan har idag ett enda rum och det finns tre bäddar och en extra säng. Madrass, täcke och kudde finns i varje säng och lakan med badlakan ingår i hyra av logi hos oss. En stor kamin håller värme i huset och på gasolköket lagar du maten – plattan ger 2 kilowatt värme vid full fart så det går fort att koka och steka maten. Husgeråd finns för ett lyckat självhushåll och du hämtar vatten i naturen. Disken sköter du i köksavdelningen.

Ta med dig dina favoritmaträtter eller beställ från vår lokala butik i byn. Ammarnäs Livs har ett brett utbud och med en veckas varsel kan vi packa en kartong med din beställning i förväg. Kontakta din värd/guide.

Hygien

Det finns en utsökt torrtoalett i ved-huset. Den spolar du med sågspån. Där finns också ett tvättfat, men vatten bär du upp själv från sjön. Tvättbaljor finns också på diskbänken i huset. En del gäster tar ett dopp i sjön när ingen ser.

Ventilation och belysning

Stearinljus och värmeljus är ljuskällorna på hösten. På sommaren behöver man inga sådana, men några vill gärna ha gardiner som ger mörker och nattro. Det finns två ventiler i huset som ger frisk luft och sommartid har du ett myggfönster att sätta i ena fönstret så du får svalka.

Det är kaminen som är motorn i ventilationen och när regnet gjort dina kläder våta så hänger du upp dessa i taket och eldar tills allt är torrt igen. Veden ingår i hyran.

Källsortering och miljö

Vi ber alla gäster att ta med sig avfall tillbaka till vår källsortering i vår stugby. Det är viktigt att plast, glas och plåt kommer på rätt ställe i kretsloppet. Om du eldar upp en kartong eller tidning gör inget, men alla plastpåsar eller plastförpackningar är bättre att bära ned till Ammarnäs igen. Vårt företag är din kontakt och mellanhand till kommunens system för återvinning och sortering. Vår hantering ingår i priset för logi.

Sedan 1994 använder vi miljömärkta disk- och rengöringsmedel, mestadels såpa. Utrustning för disk, städning och sophantering finns i stugan.

Säkerhet

Du behöver vara vaken inför att gasol är en fara. Stäng alltid kranen till gasoltuben efter din vistelse, och under tiden du bor hos mig så stänger du säkerhetsbrytaren invid diskbänken varje natt. Det är säkerhet. Gasol ingår i hyran för logi.

Våra kojor har brandvarnare och brandsläckare. Om det börjar brinna så provar du kväva elden med ett täcke eller en filt i första hand och använder släckaren i andra hand. Försök inte vinna över en farlig eld, utan sätt dig och de dina i säkerhet om det krävs. Larma värden och räddningstjänsten.

Mobiltäckning – och kommunikation

Runt Bertejaure finns för det mesta bra mobiltäckning. Minst 4G. I kojan finns också en transistorradio som går på batterier. Väderleksrapporten är aldrig fel att ratta in.

Om din mobiltelefon har en operatör som inte finns i fjällen så köp ett kontantkort innan du kommer hit av en operatör som finns här, tex Telia.

Detta ingår i ett vandringspaket: koja för självhushåll, karta så du hittar dit, lakan och handduk, gasol, ved, kompostförberedande toa, försäkringar och utrymme för tre dagars digital detox.

För dig som köper ett fiskepaket ingår fiskekort på statens vatten och fiskekort på byalagets vatten. Sommartid finns roddbåt och flytvästar.

För den kulturintresserade ingår boken ”Ryp-Josef” som berättar om personen som började som bonde på platsen år 1881.

Prisexempel: från 650 kr/dygn och person. (vid tre personer) Begär offert.

Skriv och fråga om tillgänglighet. Vi kan också prata om längre perioder än tre dagar. Ta med böckerna du inte hann läsa eller staffli och färger för målandet.

Kojan står på en ås med utsikt inåt fjällen. Här ser du Ammarfjällmassivet med Sulåive till vänster och Stubebakte till höger.

Välkommen till ett kulturarv på Bertejaure Gård!

Read More