Josefleden – från Kraddsele till Mo i Rana

”Ryp-Josef” kallades min farfarsfar i Norge. Namnet var passande eftersom han handlade med fångade ripor som valuta under sina handelsfärder mellan hemmet i Ammarnäs och handelshuset Meijer i Mo i Rana.

Hans liv började på födelsegården i Kraddsele under den stora svältens tid. Det fortsatte vid fjällsjön Bertejaure då han blivit hemmansägare. Som handlare i fjällbyn Ammarnäs bytte han namn till Berglund. Den systematiska handeln med Norge formade nästan en mellanriksväg på stranden av Vindelälven – det som nu kallas Vindelvaggileden. Josef lämnade spår även i Krokstrand i Norge och han lärde känna slingrande stigar därifrån ned till Mo i Rana. Den vägen kallas idag för Europaväg 6.

Jag lärde känna mitt kulturarv på en resa. Den började 2007 när en röst i telefonen, på klingande norska, frågade mig om jag ville vara med och göra den svenska texten till en videofilm om min farfarsfar och fick sin fortsättning i ett projekt där vandringsturism i Vindelfjällen skulle få affärerna att blomstra i vår fjällby.

Hur allt detta utvecklade sig berättar jag under en kvällsföreställning, med fika.

En bild av den informatinstavla som finns på norsk sida av Vindelvaggileden.

För att göra en lång historia kort – resan in till kulturarvet tog aldrig slut, men under tiden hann det bli en vandringsled mellan Ammarnäs och Krokstrand. Här på bilden ser ni den norska varianten av informationstavla som beskriver den vandring du kan göra på fina leder och med rejäla övernattningsstugor.

Jag har svårt att tro att allt detta blivit verklighet utan att någon frågat mig, år 2007, om jag ville jobba med en film som aldrig blev av.

Här nedanför kan du även ladda ned hela informationstavlan. På den fick jag i vart fall göra den svenska texten.

Urban Berglund, guide och berättare.

Read More

Berättelser i Lappland

 • Har du hört…..
  Christina Öster och Urban Berglund är dina berättare på Bertejaure Gård. De erbjuder guidade turer där den muntliga traditionen är kartan vi följer – och för att ingen ska gå vilse så börjar vi oftast i Kafé Vindelälvan.
 • Vi erbjuder upplevelser – Berättarkvällar, konstvisningar, byavandringar, kulturarv och kafferep. Arrangemanget varierar efter gruppen, vädret, önskemålen och intresseområdet. Med fika eller utan. Du kan boka online om du vill, via vår butik på salver punkt se. Klicka på knappen nedan – även för förfrågningar.

 • BERÄTTARKVÄLLAR I KAFÉ VINDELÄLVANINFO; BOKNING; PRISER
 • ”Blomster-Lotta” och ”Ryp-Josef”, är två livsöden i berättelseform. Följ med på deras färd för att skapa ett hållbart liv. De kan lära oss något. Kom och lyssna så får du veta mera…

 • HEMMANSÄGARNA VID SJÖN
  Guidad tur med båt för nytillkomna gäster vid fiske-campen Bertejaure. Lyssna till berättelserna om de som gått före oss.  Björnbitte Jon Larsen, Anders Jonsson, Ryp-Josef Berglund, Engelbert och Georg – de har alla gjort sina avtryck i historien och de har använt sjöns holmar, uddar, sund och myrar på olika sätt – var och en efter det som var nödvändigt på sin tid.
 • Givetvis får du höra om platserna där man idag kan fånga en fisk.
  Berättelsen ingår i paketpriset för våra fiskepaket.
 • Välkommen till en lokalt producerad upplevelse!
Read More

Visning av SKULPTURUM – även online!

Skulptören Marita Norin formade lera och gips till de konstverk som vi ser i Kafé Vindelälvan och i SKULPTURUM i Ammarnäs.

Marita Norin (1943-2021) var skulptören som gjorde vår svenska tiokrona – och dessutom sexton andra mynt och medaljer. Hon genomförde sjutton uppdrag med offentliga skulpturer vid sjukhus, bibliotek, skolor och äldreboenden. Hon blev Ammarnäsbo år 1993 och skapade två souvenirer för orten – Vindelälvan och Pärbacksgubben. Hennes museum SKULPTURUM är öppet efter bokning via Salver.

Det finns en film som visar en del av allt det som går att uppleva på en guidad visning i SKULPTURUM

Hur kan jag köpa souvenirer av Marita Norin?

Jo, till att börja med finns det en liten gårdsbutik i Kafé Vindelälvan. Där kan du direkt handla både Vindelälvan och Pärbacksgubben när Kaféet är öppet.

Och sedan finns hennes webb-shop på www.skulpturum.se som är öppen dygnet runt. Observera att vi har infört förskottsbetalning där.

Hur kan jag se hennes konst?

Du kan beställa en guidad visning av utställningen, med mig Urban Berglund som din guide. Kombinera gärna detta med bildvisning och berättelser med kaka och bulle i Kafé Vindelälvan så får ni en väldigt fin upplevelse av konsten.

Under pandemin lärde jag mig att sända en guidad tur – med bildvisning – på plattformen Zoom. Pris och innehåll kommer vi överens om i förväg. Så även du som inte kan resa hit, får vara med på en visning.

Lär dig mera om hennes liv och verk på en berättarkväll. Boka in dig så ordnar vi i Kafé Vindelälvan – dessa kulturarrangemang sker i samverkan mellan Sensus studieförbund och Bertejaure Gård

Kan jag köpa hennes konst?

Ja, det kommer att finnas möjlighet till detta senare under 2023. Ta gärna en rundtur på hemsidan www.skulpturum.se under tiden du väntar.

Mejla dina frågor till mig på reception snabela bertejaure punkt se

Välkommen till en konstvisning! Urban Berglund, guide.

Read More

Kafferep – på vårt sätt

Våra kafferep är kultur, fika, upplevelser, musik, historia, berättartradition – och spännande.

Vårt senaste kafferep hade vi den 11 februari 2023, kl 16:00 med tema Tusen och en natt – med persiska kakor, irakisk fudge och baklava.

Nästa kafferep är ännu inte schemalagt och vi har fått en del tips på olika teman att utgå från. Tack för alla era förslag!

Detta är ett KAFFEREP

Vi håller på i ca två timmar (ibland vill ingen gå hem…) och du bokar och betalar din plats i förväg via tjänsten Salver. Vi håller till på kafé Vindelälvan i Ammarnäs, ca 1,5 km norr om Potatisbacken. Under arrangemanget serverar vi sju sorters kakor – alla valda med tanke på temat för kvällen. I samband med förtäringen framför vi sånger, berättelser, sagor och andra äventyr i temats anda.

Några exempel

I oktober 2020 var temat Skogen. Vi sjöng Dan Andersson, berättade sagan om Hur björnen förlorade sin svans samt Vargens ögonfrans. Vi introducerade även den norske författaren och poeten Hans Börli för publiken i Ammarnäs. Naturligtvis bjöds gästerna på sju sorters bakverk till kaffet.

Se ett filmat exempel HÄR

I oktober 2022 (ja det kom ju en pandemi emellan) så hade vi Kafferep med tema Värmland. Vi läste Selma Lagerlöf och Esaias Tegnér, sjöng Sven-Ingvars och Värmlandsvisan, berättade om Morokulien och så åt vi Värmlandstårta – och mycket mer. Förstås på värmländsk dialekt.

Bild på Christina och Urban, dina värdar för Kafferepet
Christina och Urban – dina värdar för Kafferepet

Kommande teman planeras fortlöpande. För dig som bor alltför långt bort, så kan filmade versioner publiceras på vår hemsida och njutas för en mindre avgift.

Vi delar även med oss av vår berättarkonst vid olika arrangemang, som t.ex. Digital Detox och Ammarnäs Berättare och Kulturguiders arrangemang Berättardagarna i Ammarnäs.

Vilka berättelser erbjuder vi? Tryck på knappen för att komma till vår on-line-butik. Välkomna!

Read More

Engelbertskojan – vandra, vila, välordnat.

Du kan vandra Georgsvägen från Norra Ammarnäs och komma fram till Engelbertskojan och skapa ditt basläger här där farfarsfar började sitt jordbruk 1881. Georgsvägen är vår utfartsväg från hemmanet Bertejaure invid sjön med samma namn. Detta är en gammal kulturplats och kojan har gamla anor – de yngsta timmerstockarna i väggarna började växa redan 1715.

Här presenteras kojan – i alla sina delar – kontakta din värd och guide för att veta mera och för att boka.

Engelbertskojan har jag döpt efter min farfar. Han var byasmed och lokal uppfinnare med murning som specialitet. Han har ofta vistats innanför dessa timmerstockar – men då var huset en sommarlagård och självhushållet hans verklighet. När bondesamhället försvann på 1960-talet förvandlades timret från ladugård till en koja för fritidsboende. Det var min far, Georg, som gjorde jobbet.

Sova, värma och äta

Kojan har idag ett enda rum och det finns tre bäddar och en extra säng. Madrass, täcke och kudde finns i varje säng och lakan med badlakan ingår i hyra av logi hos oss. En stor kamin håller värme i huset och på gasolköket lagar du maten – plattan ger 2 kilowatt värme vid full fart så det går fort att koka och steka maten. Husgeråd finns för ett lyckat självhushåll och du hämtar vatten i naturen. Disken sköter du i köksavdelningen.

Ta med dig dina favoritmaträtter eller beställ från vår lokala butik i byn. Ammarnäs Livs har ett brett utbud och med en veckas varsel kan vi packa en kartong med din beställning i förväg. Kontakta din värd/guide.

Hygien

Det finns en utsökt torrtoalett i ved-huset. Den spolar du med sågspån. Där finns också ett tvättfat, men vatten bär du upp själv från sjön. Tvättbaljor finns också på diskbänken i huset. En del gäster tar ett dopp i sjön när ingen ser.

Ventilation och belysning

Stearinljus och värmeljus är ljuskällorna på hösten. På sommaren behöver man inga sådana, men några vill gärna ha gardiner som ger mörker och nattro. Det finns två ventiler i huset som ger frisk luft och sommartid har du ett myggfönster att sätta i ena fönstret så du får svalka.

Det är kaminen som är motorn i ventilationen och när regnet gjort dina kläder våta så hänger du upp dessa i taket och eldar tills allt är torrt igen. Veden ingår i hyran.

Källsortering och miljö

Vi ber alla gäster att ta med sig avfall tillbaka till vår källsortering i vår stugby. Det är viktigt att plast, glas och plåt kommer på rätt ställe i kretsloppet. Om du eldar upp en kartong eller tidning gör inget, men alla plastpåsar eller plastförpackningar är bättre att bära ned till Ammarnäs igen. Vårt företag är din kontakt och mellanhand till kommunens system för återvinning och sortering. Vår hantering ingår i priset för logi.

Sedan 1994 använder vi miljömärkta disk- och rengöringsmedel, mestadels såpa. Utrustning för disk, städning och sophantering finns i stugan.

Säkerhet

Du behöver vara vaken inför att gasol är en fara. Stäng alltid kranen till gasoltuben efter din vistelse, och under tiden du bor hos mig så stänger du säkerhetsbrytaren invid diskbänken varje natt. Det är säkerhet. Gasol ingår i hyran för logi.

Våra kojor har brandvarnare och brandsläckare. Om det börjar brinna så provar du kväva elden med ett täcke eller en filt i första hand och använder släckaren i andra hand. Försök inte vinna över en farlig eld, utan sätt dig och de dina i säkerhet om det krävs. Larma värden och räddningstjänsten.

Mobiltäckning – och kommunikation

Runt Bertejaure finns för det mesta bra mobiltäckning. Minst 4G. I kojan finns också en transistorradio som går på batterier. Väderleksrapporten är aldrig fel att ratta in.

Om din mobiltelefon har en operatör som inte finns i fjällen så köp ett kontantkort innan du kommer hit av en operatör som finns här, tex Telia.

Detta ingår i ett vandringspaket: koja för självhushåll, karta så du hittar dit, lakan och handduk, gasol, ved, kompostförberedande toa, försäkringar och utrymme för tre dagars digital detox.

Köp fiskekort av vårt byalag och av staten via nätet. Jag sänder instruktioner – bara fråga.

För den kulturintresserade kan jag berätta om Ryp-Josef, min farfarsfar. Han började som bonde på platsen och det är hans sommarlagård du bor i.

Begär offert.

Skriv och fråga om tillgänglighet. Vi kan också prata om längre perioder än tre dagar. Ta med böckerna du inte hann läsa eller staffli och färger för målandet.

Kojan står på en ås med utsikt inåt fjällen. Här ser du Ammarfjällmassivet med Sulåive till vänster och Stubebakte till höger.

Välkommen till ett kulturarv på Bertejaure Gård!

Read More