Smesspojken – liten koja stor utsikt

Smesspojken är den lilla kojan med den stora utsikten över Vindelälven i Norra Ammarnäs.
Upplev hösten i vår fina timmerkoja på stranden av Vindelälven.

Här är vår första sommarstuga, kojan pappa byggde 1962 för att vi skulle kunna bo – hemma. Här var hans födelseby, här var han till freds med livet. Här finns nu din möjlighet att uppleva vildmark bara tvåhundra meter från receptionen. Ja, till och med bilen kan följa med till kojan.

Det är enkelt att parkera och läget är avskilt, men ändå nära till allt….

Vindelälven inom synhåll, bilväg inom femtio meter, Kungsleden tjugo meter och receptionen 200 meter.

Kojan är väldigt enkel och samtidigt en exklusiv dröm för de flesta. Du håller värmen med vedspisen, lyser upp kvällsmörkret med stearinljus, lagar maten med gasolköket och hämtar vatten vid receptionen eller direkt i Vindelälven.

Elström saknas helt, men du kan ladda mobilen på kontoret.

Vedspisen murades av min farfar och kaminen har vi satt in på senare år.

Du värmer hela kojan med ved och den hämtar du utanför dörren i ett litet vedhus.

Har du kluvit ved någon gång?

Digital Detox kallar vi det när man använder våra kojor och guidade turer för att vila ut från ett uppkopplat samhälle som stressar oss. Gå med oss på en promenad till natur som vi rekommenderar – som kocken rekommenderar mat på en restaurang. Ladda dina batterier utan ström.

Boka hos oss genom att ringa 0706110301 på kontorstid eller mejla reception snabela bertejaure punkt se. Har du frågor, önskemål eller vill se prislistan så gör du likadant.

Denna koja går att hyra året runt. Husdjur är välkomna.

Välkommen!

Read More

Vandra, vila, välordnat.

Georgsvägen är vår utfartsväg för hemmanet Bertejaur som ligger 10 km öster om Ammarnäs. Du kan vandra Georgsvägen från Norra Ammarnäs och komma fram till Engelbertskojan och skapa ditt basläger här på en gammal kulturplats. Timmerstockarna i väggen började växa redan 1715.

Du kan under ordinarie säsong, juni till augusti, boka en anrik plats för upplevelser. Fjället är fyllt med kultur.

Detta ingår: koja för självhushåll, karta så du hittar dit, lakan och handduk, roddbåt med flytvästar för upp till tre personer, gasol, ved, kompostförberedande toa, försäkringar och utrymme för tre dagars digital detox. För fiskaren ingår fiskekort på statens vatten och fiskekort på byalagets vatten. För den kulturintresserade ingår boken ”Ryp-Josef” som berättar om personen som började som bonde på platsen år 1881.

Min information till dig handlar också om olika utflyktsmål man kan nå med roddbåt.

Tredagars-paketet kostar 2970.- för en person, 4500.- för två och 5700.- för tre. Det gör ett dygnspris från 650.- till 990.- beroende på gruppstorlek.

Skriv och fråga om tillgänglighet. Vi kan också prata om längre perioder än tre dagar. Ta med böckerna du inte hann läsa eller staffli och färger för målandet.

Kojan består av ett enda rum och värms av en stor vedkamin. Ved ingår i hyran.

Read More

Knallhattens Koja – Digital Detox i fjällmiljö.

Digital Detox är vårt tema för dig som fått för mycket av att vara uppkopplad. Från dataskärm till vildmarkscharm, från dataflimmer till avkoppling – känn det analoga lugnet.

Beskrivning av platsen. 

Knallhattens Koja finns tio kilometer fågelvägen från receptionen. Den står på en mycket gammal plats och det finns en hel del att berätta för dig och det gör jag som en del i din vistelse. 

Paketet börjar med en guidad tur från byn Ammarnäs upp till sjön Bertejaure längst Georgsvägen – och slutar med färden tillbaka. Jag ger dig alltså guidning från bilväg och wifi till väglöst land och avskildhet.

I priset ingår roddbåt, flytväst och en visning av platsen samt instruktioner för gasol, solceller, vedeldning, fisketips och vandringstips. Upplev sedan området med roddbåt och till fots. Rofyllt resande på fjällsjö, fjällvandring med roddbåt.

Kojan är isolerad och kan hållas varm även på vintern med en vedkamin. Sommartid är kaminen mest använd som torkskåpets värme. Kojan har tre bäddar och utrustning för ett lyckat självhushåll. Gasolköket gör det enkelt att laga mat och köket är avskilt från allrummet med en dörr. I köket finns också en diskbänk, men hämta vatten och värma det till disken får du göra själv.

Detta är självhushåll vid foten av fjället, du tar med dig mat och tillagar den på plats.

Vatten finns i sjön och ved i vedboden. Kan du hantera en yxa? Belysningen i kojan får du från solcellen och tolv volts batterier – även stearinljus är uppskattade. Toan är kompostförberedande och finns på gården och värmesits i frigolit gör den användbar även den kallaste vinterdag.

Det finns brandsläckare och förbandslåda på platsen och vi har god mottagning på mobiltelefonen, ja ända upp till 4G. 

Bäddarna har täcke, kudde, madrass och lakan finns tillgängliga. Vintertid ingår även sovsäck

Min guidade tur går ända fram till kojan så vi får bekanta oss med skötsel och instruktioner tillsammans. Vintertid når man kojan med snöskoter – du kan hyra en egen, eller vi kan skjutsa dig.

Sommartid sitter man oftast utomhus och grillar sin mat. Grillplatsen ser du på bilderna. I sommarhyran ingår roddbåt och oftast vill mina gäster fiska. Men fjällvandring funkar också bra. Det är en fin plats att vila ut på också. Naturen är nära och sommartid finns Gulärla och Fladdermus i luften.

Tack till Jonas Hellström för bilderna på sommarfisket!. 

Jonas Hellström gjorde även filmen som återger deras magiska fiskeäventyr och även visar hur sjön ser ut. Se gärna på den så förstår du hur fint området är. Det här är miljön som passar väldigt bra för att du ska komma bort från datorer och det uppkopplade livet.

Vårt erbjudande passar även dig som inte vill fiska. En fäbod för själen passar även dig som målar, fotograferar, vandrar, läser en bok eller bara vill grilla en korv vid öppen eld.

Och fjällvandring med roddbåt är verkligen en fin upplevelse.

Read More