Josefleden – från Kraddsele till Mo i Rana

”Ryp-Josef” kallades min farfarsfar i Norge. Namnet var passande eftersom han handlade med fångade ripor som valuta under sina handelsfärder mellan hemmet i Ammarnäs och handelshuset Meijer i Mo i Rana.

Hans liv började på födelsegården i Kraddsele under den stora svältens tid. Det fortsatte vid fjällsjön Bertejaure då han blivit hemmansägare. Som handlare i fjällbyn Ammarnäs bytte han namn till Berglund. Den systematiska handeln med Norge formade nästan en mellanriksväg på stranden av Vindelälven – det som nu kallas Vindelvaggileden. Josef lämnade spår även i Krokstrand i Norge och han lärde känna slingrande stigar därifrån ned till Mo i Rana. Den vägen kallas idag för Europaväg 6.

Jag lärde känna mitt kulturarv på en resa. Den började 2007 när en röst i telefonen, på klingande norska, frågade mig om jag ville vara med och göra den svenska texten till en videofilm om min farfarsfar och fick sin fortsättning i ett projekt där vandringsturism i Vindelfjällen skulle få affärerna att blomstra i vår fjällby.

Hur allt detta utvecklade sig berättar jag under en kvällsföreställning, med fika.

En bild av den informatinstavla som finns på norsk sida av Vindelvaggileden.

För att göra en lång historia kort – resan in till kulturarvet tog aldrig slut, men under tiden hann det bli en vandringsled mellan Ammarnäs och Krokstrand. Här på bilden ser ni den norska varianten av informationstavla som beskriver den vandring du kan göra på fina leder och med rejäla övernattningsstugor.

Jag har svårt att tro att allt detta blivit verklighet utan att någon frågat mig, år 2007, om jag ville jobba med en film som aldrig blev av.

Här nedanför kan du även ladda ned hela informationstavlan. På den fick jag i vart fall göra den svenska texten.

Urban Berglund, guide och berättare.

Read More

Berättelser i Lappland

 • Har du hört…..
  Christina Öster och Urban Berglund är dina berättare på Bertejaure Gård. De erbjuder guidade turer där den muntliga traditionen är kartan vi följer – och för att ingen ska gå vilse så börjar vi oftast i Kafé Vindelälvan.
 • Vi erbjuder upplevelser – Berättarkvällar, konstvisningar, byavandringar, kulturarv och kafferep. Arrangemanget varierar efter gruppen, vädret, önskemålen och intresseområdet. Med fika eller utan. Du kan boka online om du vill, via vår butik på salver punkt se. Klicka på knappen nedan – även för förfrågningar.

 • BERÄTTARKVÄLLAR I KAFÉ VINDELÄLVANINFO; BOKNING; PRISER
 • ”Blomster-Lotta” och ”Ryp-Josef”, är två livsöden i berättelseform. Följ med på deras färd för att skapa ett hållbart liv. De kan lära oss något. Kom och lyssna så får du veta mera…

 • HEMMANSÄGARNA VID SJÖN
  Guidad tur med båt för nytillkomna gäster vid fiske-campen Bertejaure. Lyssna till berättelserna om de som gått före oss.  Björnbitte Jon Larsen, Anders Jonsson, Ryp-Josef Berglund, Engelbert och Georg – de har alla gjort sina avtryck i historien och de har använt sjöns holmar, uddar, sund och myrar på olika sätt – var och en efter det som var nödvändigt på sin tid.
 • Givetvis får du höra om platserna där man idag kan fånga en fisk.
  Berättelsen ingår i paketpriset för våra fiskepaket.
 • Välkommen till en lokalt producerad upplevelse!
Read More