Lasse och Jan

Fiske i Ammarnäs i mer än 25 år!

Lasse, min svåger, sitter i båten med ryggen vänd mot Västra Bertejaure och fjället Biergenis i bakgrunden.

Min svåger Lasse o jag har regelbundet gästat Ammarnäs området sedan medlet av 1990 talet!
Vi kör varje sommar kring midsommaren från Lovisa, som ligger nära Helsingfors vid kusten i södra Finland, i ett sträck upp till Ammarnäs – sträckan är ca 120 mil o det tar oss ca 12-13 timmar!
I början var vi fler, en grupp kolleger o några till, som ” hade upptäckt” Ammarnäs och Bertejaur området, vi hade hört att trakten hör till Sveriges fiskrikaste, och kan gärna intyga , med en god portion erfarenhet i bagaget, att fisk finns det !!
Sedan ca 10 år är det Lasse och jag som fortsatt med traditionen, varje år!

Dom första åren i trakten brukade vi vandra upp i fjällen och bo i tält, men har sedan vi blev bekanta med Urban och hans framlidne far ” legenden George”, bott i någon av dom mysiga o fungerande stugorna uppe vid Bertejaur!
Eftersom vi är finländare har även bastun uppe vid sjön fallit väl i smaken!

Området, som verkligen är naturskönt , erbjuder många fiskemöjligheter!

En öring i håven.
Fisken i Bertejaure är oftast öring.

Dvs. man kan vandra längs stränderna o bäcken eller man kan ro/dra drag eller ta sig med båt till någon spännande vik för att pröva fiskelyckan (som varje år tycks infinna sig på olika ställen på det vidsträckta området…)!
Vi har under de 25 åren som vi besökt Ammarnäs området fått uppleva mycket och har många fina minnen, både av naturen, men även av otaliga samtal o stunder tillsammans med Urban o hans far!

Ett av det roligaste o intressantaste minnet är säkert då vi en gång hjälpte George att dra not i Bertejaur!  Det blev mycket fisk, o framför allt en hel del rensande efteråt! ( den här verksamheten är ju annars inte möjlig för oss som turistar i området!)
Som sagt har vi alltid fått den mängd fisk vi har behövt för ”husbehov” (har inte velat ha mer heller för den delen…), samt varje gång njutit av den mäktiga o storslagna naturen med sitt lugn – här vilar man ”på riktigt”.
Vi har aldrig reflekterat över att sträckan på totalt 230-240 mil på något sätt skulle vara för lång för att få tillbringa några sköna o fantastiska dagar uppe vid Bertejaur!
Under åren har vi, som sagt, fått bra med fisk samt även några ”baddare” på närmare 2kg, men aldrig den där riktigt jätte stora öringen – vi vet att den finns där och vi har t.o.m haft den på kroken, men tillsvidare har den, säkert helt rättvist, dragit det längsta stråt…( det här  var ingen ”storfiskarhistoria” á la Tore Skogman …).
Vi får alltså fortsätta jakten, och tillika njuta av det storslagna Ammarnäs området och Urbans gästfrihet, vi önskar båda den bästa av framgångar!

Read More