Berättelser hos oss – en meny.

 • HEMMANSÄGARNA VID SJÖN
  Guidad tur med båt för nytillkomna gäster vid fiskekampen Bertejaure med berättelserna om de som gått före oss.  Björnbitte Jon Larsen, Anders Jonsson, Ryp-Josef Berglund, Engelbert och Georg har alla gjort sina avtryck i historien och de har använt sjöns holmar, uddar, sund och myrar på olika sätt – var och en efter det som var nödvändigt på sin tid. Givetvis får du höra om platserna där man idag kan fånga en fisk.
  Berättelsen ingår i paketpriset för våra fiskepaket. Kan bokas som en exklusiv kulturexkursion, eller berättarkväll.
 • JOSEFLEDEN
  Berättelsen om Ryp-Josefs liv och hur Vindelälven uppströms Ammarnäs blev en handelsväg mellan Ammarnäs och Mo i Rana. Norgefararnas väg från 1892 kallas idag Vindelvaggileden och erbjuder en fin naturupplevelse invid Vindelälven, med övernattningskojor på bekvämt promenadavstånd.
  Berättelsen är ett inslag i paketet – ”Josefleden” – som spinner vidare på Norgefararens liv och verk. Med mat och logi, med bastu och bildspel.
  Du kan också boka som berättarkväll.
 • BLOMSTERLOTTA
  Berättarguidning av Blomsterlottas trädgård i Ammarnäs. Lotta, som blev änka 1930, byggde upp en märkvärdig anläggning under sin livstid med upptill 2000 olika arter av blommor och träd. Hur var hennes liv? Vad kostade det henne att bygga ett besöksmål? Och vilken roll hade sonen Alfred, som brevväxlade med hela världen och skaffade fröer åt sin mor. Mannen som lärde sig 121 språk under sitt liv.
  Hör berättelsen på plats, eller som berättarkväll.
 • ASLAK
  Berättelsen om Aslak Partapuoli, uppfinnaren. Han var en av samerna som blev tvångsförflyttad, från Karesuando där man talade Nordsamiska och Finska, till Ammarnäs där man talade Sydsamiska, Umesamiska och Svenska. Uppfinnaren som lärde sig tyska genom tekniska tidningar, experimenterade med radiosändningar på fjället redan 1940 och som när han flyttade till Stockholm, lärde Radiotjänst att sätta ihop de importerade, tyska, TV-kamerorna. Aslak som byggde ett sameviste i Huddinge och ägnade trettio år av sitt liv att värna om en fristad för samer som varit tvungna att flytta till storstan.
  Berättarkväll med bildvisning och fika.
 • POTATISBACKEN
  Berättelsen om Potatisbacken och hur Ammarnäsborna lärde sig att odla potatis i en moränkulle i växtzon åtta. Hur den viktiga överlevnaden och bygdens utveckling fick en bra framåtrörelse genom ett barns lek med sättpotatis.  Givetvis också några ord om fjällbyn Ammarnäs och bygdens historia.
  Guidning på plats, eller berättarkväll med bildvisning.
 • SKULPTÖREN
  Det är i Ammarnäs som originalet till vår Tiokrona finns. Skulptören Marita Norin flyttade hit 1993 och 1997 öppnade hon SKULPTURUM som idag är hennes Museum – femtio kvadratmeter med femtio år av skulptur, teckning och författande. Här föddes Vindelälvan 2001 och Pärbacksgubben 2004, souvenirer för bygden. Här presenteras Maritas sjutton offentliga utsmyckningar och sjutton egna mynt och medaljer – däribland tiokronan.
  Guidning i utställningen kan kombineras med berättelser, bildspel och fika, till en oförglömlig berättarkväll.
 • AMMARNÄS KYRKA MED KYRKOGÅRD
  Din guide Christina Öster träffar dig vid Ammarnäs kyrka för att berätta om både den nuvarande och den tidigare kyrkan. Vi gör också en promenad på kyrkogården och stannar till vid några utvalda gravplatser. Guidningen tar ca en timme. Minst två deltagare. Bokas via: https://salver.se/org/7CPGMT11/event/808
 • INFO; BOKNING; PRISER
  Berättarkväll, berättarguidning eller guidade turer genomförs i samverkan med SENSUS Studieförbund av Vindelåforsens Stugby och Urban Berglund, auktoriserad Sverigeguide inom Sveguide och dramapedagog RAD.
  Du kan boka din tur genom att ringa, mejla eller göra ett besök på platsen. Minimum fyra deltagare.
  Priser: från 195 kr för en vuxen på berättarkväll med fika. Grupprabatt, familjerabatt eller barnrabatt förekommer.
Read More